Snittarna är framdukade och det bubblar av skumpa och cider i glas, som dukats fram i en av lägenheterna i Gamla kvarnen.

Det är en stor dag för Daniel Wittzell, entreprenören som för fyra år sedan skrev på ett optionsavtal med kommunen och senare köpte kvarnen.

Där andra såg slitna industrilokaler och smutsig betong, såg Daniel Wittzell möjligheten att skapa något unikt.

Artikelbild

| Gamla kvarnen anno 1905 rymmer numera tio bostadsrätter med treor och fyror.

Nu är han framme vid målet. De slitna industrilokalerna har byggts om till tio bostadsrätter, där den ena inte är den andra lik.

– Alla är unika, säger Daniel Wittzell och pekar på det närmaste exemplet, en betongbalk i taket där den ojämna strukturen i betongen fått vara kvar.

Förväntan ligger i luften.

– Idag delar vi ut nycklarna till de som köpt bostadsrätterna, förklarar Daniel Wittzell redo att ta emot de nya lägenhetsinnehavarna i en lägenhet på nedre plan.

Artikelbild

| ”Vi har alltid sagt att man skulle bo i Kvarnen”, säger Sofie Andersson och Albin Lind som längtar efter att inreda i sin egen stil.

Genom vackra fönstervalv syns trafiken på Järnvägsgatan, men ljuden från når inte genom de tjocka väggarna. Istället hörs uppsluppna röster från entrén.

Caroline Ekeroos, mäklare vid Skandiamäklarna lägger sista handen vid sitt uppdrag och berättar att hon under hela projektet mötts av positiva reaktioner. Som ett mått på det anger hon försäljningshastigheten.

Artikelbild

| ”Jag ville skapa lite av en New York-känsla”, säger Daniel Wittzell som nu i mål med projektet att omvandla Gamla kvarnen till bostäder.

– Det har varit stort intresse. Vid den sista visningen var det kö, både av spekulanter och nyfikna som ville kika in för att kanske köpa längre fram i tiden.

Marita och Lars Svensson kliver in. De var bland de första att teckna sig för en bostadsrätt i kvarnen.

Artikelbild

| Thomas Liljegren och Maria Svensson lämnar villan på Nygård och flyttar in i en stor trea i kvarnen.

– Vi flyttar tillbaka till Åtvidaberg, säger de och berättar att de bott i Åtvidaberg i 25 år, men flyttade till Norrköping för tre år sedan.

Att de återvänder beror på just kvarnen.

Artikelbild

| På väg upp. Thomas Wärnelius ska bo högst upp i kvarnen. Hissen går ändå in i lägenheten.

– Vi har ofta gått förbi och sagt att man borde bygga lägenheter här. Läget är helt perfekt, vi vill ha lite liv omkring oss. Och så gillar vi de gamla delarna av Åtvidaberg, med biblioteket och miljön.

Makarna Svensson går med spända kliv uppför trappan, där trappräcket bär samma turkosa nyans som dörrarna till lägenheterna. Färgen sticker ut mot mattsvarta väggar.

Artikelbild

| Daniel Wittzell har velat skapa ett speciellt boende i Gamla kvarnen och ett boende som är ett alternativ till villa.

Snart är de inne i sin lägenhet och låter sig hänföras.

– Så fint, så fint, utbrister Marita när hon synar trean som kostat 1,7 miljoner kronor.

Artikelbild

| Äntligen hemma. Lina Holmstöm med sonen Allan i famnen och Victor Johansson lämnar Linköping.

– Det är verkligen prisvärt. I Norrköping hade vi inte fått så mycket för de pengarna, resonerar hon.

Nya grannar möter varandra. Yngst i huset blir Allan Holmström, som fyller ett på julafton. Nu tultar han runt i sitt nya hem tillsammans med sina föräldrar, Lina Holmström och Victor Johansson.

Artikelbild

| Köksinredningen är tillverkad i Åtvidaberg, av Wittzell Design.

– Vi flyttar hem. Vi är från Åtvidaberg båda, men har bott i lägenhet i Linköping.

Precis som makarna Svensson har de föreställt sig kvarnen som bostadshus.

– När det kom ut på marknaden så högg vi direkt.

Båda säger att de föredrar lägenhet framför villa.

– Det är skönt att slippa klippa gräs, säger Victor Johansson.

Maria Svensson och Thomas Liljegren byter en 70-talsvilla i Nygård mot en trerummare om 105 kvadratmeter.

– Jag har alltid velat bo i ett gammalt hus, säger Thomas Liljegren tar in känslan av de öppna ytorna där köksdelen hänger samman med vardagsrummet.

– Det är högt i tak och ger en så härlig känsla.

Maria Svensson öppnar och stänger köksluckor. De är tillverkade i Åtvidaberg av Wittzell Design och Wittzell Production, som Daniel Wittzell driver i Facetten.

– Det är roligt att det är lokalt tillverkat, säger Thomas Liljegren och nämner att Hannäs Smide står bakom stålställningar till öppna skåp i köken.

Tomas Wärnelius hamnar högst upp i kvarnen tillsammans med två barn. Familjen lämnar en stor villa på Sjukhusgatan för ett slags penthouse, där hissdörren leder rakt in i hallen och lägenheten bjuder på en imponerande utsikt över centrala Åtvidaberg.

– Verkligen kul att Daniel gjort något av den här fastigheten, säger han.

Sofie Andersson och Albin Lind instämmer. De är båda 25 år och köper sin första gemensamma bostad.

– Huset är verkligen i vår stil. Nu ska vi inreda, säger de ivrigt.

Daniel Wittzell tar in reaktionerna. Smälter dem och tänker att det blev som han tänkt sig.

– Det är detta vi velat skapa. Öppna volymer med lite av New York-känsla. Något som är lite extra med lägenheter som möter nutidens behov. Och med en blandning av människor, som unga och äldre, barnfamiljer och pensionärer.

Nio av tio lägenheter är sålda. Den tionde ägs av Daniels pappa Cai Pettersson och kommer att stylas för att bland annat visa Wittzell Design. Så småningom kommer den ut på marknaden också.

Blir det fler bostadsprojekt?

– Det finns alltid något, säger Daniel Wittzell och avslöjar att han har mer ambitioner.