Det har gått 29 år sedan Glenn Johnson etablerade Svensk fastighetsförmedling i Åtvidaberg. Han har följt bostadsmarknaden genom åren, men aldrig varit med om en sådan rusch som idag, med stor efterfrågan på både villor och bostadsrätter. I helgen hölls sju visningar, på tre villor och fyra fritidshus.

– Då far man som en skållad råtta, säger Glenn Johnson med ett skratt.

Till Trollstigen, alldeles vid Humpaskogen, kom 20-talet barnfamiljer för den första visningen av två. Den andra hölls under måndagskvällen.

Artikelbild

| Utbudet av objekt är brett- villor i olika prisklasser, bostadsrätter och fritidshus finns för spekulanter.

– Vi har halvtimmesvisningar, men fick stanna nästan i två timmar.

Det är främst barnfamiljer som visar intresset för villor i tätorten. I första hand är det priset som lockar, menar Glenn Johnson.

– Det är fortfarande förhållandevis billigt att köpa hus i Åtvidaberg, jämfört med Linköping. Många som vuxit upp i Åtvidaberg söker sig tillbaka hit. Sen händer det att de får hit vänner som upptäcker Åtvidaberg och vill flytta hit, det ger ringar på vattnet.

Glenn Johnson framhåller Åtvidaberg som en idyll, och har myntat uttrycket Östergötlands Djursholm.

Artikelbild

– Ofta hör jag från de som flyttat hit att de är otroligt positiva när de bott här ett tag. Många tycker att människor i Åtvidaberg är öppna, att de möts av välvilja och att skolorna är bra.

Ett gott tryck på marknaden innebär inte att Glenn Johnson slår sig till ro. Han ser möjligheter för Åtvidaberg att växa och önskar mer av nyproduktion, bland annat för att få till generationsskiften i villor.

Artikelbild

– Kan vi bara få mer bostäder så ökar vi inflyttningen. Jag märker idag i högre utsträckning än tidigare att de som säljer sina villor vill bo kvar i Åtvidaberg.

Kommunens nya bostadsförsörjningsplan anger som mål 30-50 nya bostäder om året.

– Mer bostäder är viktigt och att vi får ordning på 35:an med kortare pendlingstid till stan. Där bör kommunen stressa på.

En kund kliver in på mäklarkontoret på Stortorget.

– 52 bud på en villa, säger han och skakar på huvudet åt en affär som gick om intet.

– Skriv att jag är nybliven pensionär och bor i hyresrätt och vill tillbaka till villalivet. Nu söker jag en villa med charm, gärna i Garpan eller Västantorp, säger mannen som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Han delar uppfattningen att det krävs nya bostäder för att få rotation på bostadsmarknaden.

–  Bygg mer av hyresrätter och bygg radhus bakom hotell Stallet, önskar han medan Glenn Johnson tar ännu ett kundsamtal och förbereder sig för ännu en visning.