– Det känns jättehärligt, säger Åsa Hellman, barnskötare i Åtvids församling under måndagen alltmedan barn och föräldrar samt en grupp barn från förskolan Kotten samlas framme i koret.

Där har Östgötabandet också slagit sig ner för att ge sin föreställning ”Känner du musiken?".

– Det var tänkt att denna dag skulle vara kick off för öppen förskola i stora kyrkan, men vi flyttade hit redan i maj.

Artikelbild

| Stella, åtta månader med mamma Madeleine Gagnefeldt brukar gå på öppna förskolan under måndagar.

Barnen känner musiken och det spritter av dans i benen. Efteråt serveras fika i cafédelen i kyrkan.

Susanne Bramfalk, pedagog i Åtvids församling berättar att församlingen i år valt att hålla öppna förskolan öppen, även under sommaren.

– Vi vill vara en levande kyrka och en mötesplats för människor. Föräldrar har samma behov att träffas under sommaren som under resten av året, säger hon.

Lösningen är både praktisk och enkel. Åtvids församling står inför sin tredje "Sommar i Stora kyrkan", då ungdomar får ta ansvar för att hålla kyrkan öppen med café, guidning och musik. I år får de också leda öppna förskolan under måndagar, kl 9–11, tillsammans med den personal som är i tjänst.

Artikelbild

| Linnea Svensson Alm och Emelie Svensson Alm med barnen Melwin, Milton och Leon fikar i cafédelen av kyrkan där barnen fått ett eget altare att leka med.

Församlingen satsar på unga. I cafédelen har barnen fått ett eget altare, byggt i ek av Ulf Feldt som också byggt det stora altaret i kyrkan.

– Det finns ett liknande i Linköpings domkyrka, säger Åsa Hellman och förklarar att barn både ska kunna leka vid altaret, men att det också kan användas pedagogiskt.

Artikelbild

| Barnens eget altare ska fyllas på med prästkläder, en liten brudklänning och en docka som kan döpas.

Elin Hannus, som är barn- och ungdomspräst i församlingen berättar att man just nu väntar på en uppsättning kläder som barnen ska kunna klä ut sig i.

– Vi ska få dit mässhake, stola och alba, det är prästens kläder, och så ska vi få en liten brudklänning, blommor och en docka för dop.

Artikelbild

| Öppna förskolan bjuder också på aktiviteter utomhus. Samuel Lindblom testar att blåsa stora såpbubblor.

Öppna förskolan uppskattas. Madeleine Gagnefeldt, Linnea Svensson Alm och Emelie Svensson Alm brukar gå med sina barn.

– Det är skönt att komma iväg och att barnen aktiveras, säger Emelie Svensson Alm.