– Det är inte bara jag som ska ha det här, säger en strålande glad Fredrik Klint, vd i Åtvidabergs Bostads AB och delar med sig av utmärkelsen till sina anställda.

– Vi gör det här tillsammans, betonar han när Annie Wårhem från Företagarna i Åtvidaberg delar ut utmärkelsen.

I motiveringen står bland annat: "Fredrik Klint tar som företagare ansvar för orten Åtvidaberg med att skapa mötesplatser. Han bygger nya fastigheter, renoverar och fräschar upp sina befintliga fastigheter runt vårt centrum, vilket väcker intresse för nyetableringar och generar fler arbetstillfällen."

Artikelbild

| Ett kvitto, säger Fredrik Klint när Annie Wårhem delar ut Årets företagare 2018.

Det är precis tio år sedan Fredrik Klint, tillsammans med sina föräldrar Göran och Birgitta förvärvade Åtvidabergs Bostads AB av Åtvidabergs kommun med 565 lägenheter och lokaler för handel, för 132 miljoner kronor. Då ett förlustbolag, som krävt upprepade kommunala aktieägartillskott och vars lägenhetsbestånd led av ett eftersatt underhåll.

Inför tioårsjubileet av förvärvet - som firades i helgen med en resa till Örebro och Stockholm för all personal - har Fredrik Klint samlat siffror som visar utveckling.

*Anställda: Har gått från sju till 13 plus entreprenörer, sammantaget sysselsätter bolaget 19 personer dagligen.

*Lite kuriosa: Bolaget har renoverat 145 kök och badrum, monterat 262 köksfläktar, bytt ut 281 spislar, tapetserat i 355 lägenheter och bytt 219 toalettstolar.

Artikelbild

*Ekonomi: Omsättningen har gått från 31,5 miljoner kronor år 2008 till 50 miljoner för 2018. Andelen tomma lägenheter har gått från 14 procent till tre (krävs för att klara av renoveringar).

*Lokaler: Sex fastigheter har tillkommit, bland annat Citygallerian med nya vårdcentralen samt lokaler för Jysk på Fågelsången.

Artikelbild

– Jo, man blir stolt när man tittar tillbaka på det man gjort, säger Fredrik Klint och får personalen med sig:

– Vi är med också skapar någonting. Det är den stora skillnaden, säger Micke Karlsson som var med under tiden då bolaget var kommunalt.

Fredrik Klint har ett starkt engamang för Bostads AB, men också för orten Åtvidaberg.

– Det är unikt att ett privat bolag tar ett så stort samhällsengagemang, säger Erik Janehall, som hanterar personalfrågor på Bostads AB.

Jo, nog är Fredrik Klint engagerad. Att personalen bor i Åtvidaberg är en självklarhet.

– Då får man en känsla för Åtvidaberg och det ger ett signalvärde, säger han.