Så är läget inför beslut om bandyplan

Oppositionen är delad inför beslut om kommunal borgen till Åtvidabergs bandyklubb. M kan göra avvikelser från sina krav, men SD viker inte en tum.

Det drar ihop sig till debatt om kommunal borgen för att Åtvidabergs bandyklubb ska kunna ta lån och påbörja arbetet med en ny kylanläggning till bandyplanen.

Det drar ihop sig till debatt om kommunal borgen för att Åtvidabergs bandyklubb ska kunna ta lån och påbörja arbetet med en ny kylanläggning till bandyplanen.

Foto: Ola Axman/arkiv

Åtvidabergs kommun2019-09-23 21:00

På onsdag ställs fullmäktige inför två tunga beslut, borgensåtagande till ÅBK och egna investeringar för att återvinna värme från en ny kylanläggning på bandyplanen.

Ärendena har orsakat politisk träta. När majoriteten (S+C+V+L) i kommunstyrelsen sa ja till kommunal borgen om tio miljoner till bandyklubben ville M och SD skicka tillbaka ärendet för ytterligare beredning.  Både M och SD har lämnat in detaljerade krav inför onsdagens sammanträde i fullmäktige. 

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) uppger att majoriteten lyssnat till oppositionen och kommer föreslå att oppositionen får insyn under projektets gång. Dessutom korrigeras en punkt från kommunstyrelsen, kommunen föreslås få inteckning i fastigheten istället för återköpsrätt som visat sig sakna lagstöd.

Oppositionen agerar inte unisont. Tommy Aarna som är gruppledare för M säger att han vill ha garantier i linje med de krav om proaktiv riskanalys som M ställt.

– Men vi kan inte driva våra punkter in absurdum och vi är i grunden positiva. 

Jan Svensson, gruppledare för SD viker inte av från något av sina krav. 

– Det blir återremiss annars, säger han och motiverar med kommunens budgetunderskott och tidigare beslut kring Kopparvallen.

Thomas Lidberg motsäger en jämförelse med besluten kring fotbollen, som ledde till att kommunen fick ta över arenan.

– Denna gång har vi hängslen, livrem och tre man som håller upp byxorna.

Karta: Disponentens allé
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!