Så firade Åtvidabergs bibliotek 150 år

Det var en livskraftig 150 åring som firades på lördagen. Jubileumsdagen blev en succé och lockade storpublik till biblioteket.

Deckarförfattaren Emelie Schepp fick träffa många trogna läsare på Åtvidabergs bibliotek på lördagen.

Deckarförfattaren Emelie Schepp fick träffa många trogna läsare på Åtvidabergs bibliotek på lördagen.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Åtvidabergs kommun2019-10-20 15:58

Nöjda och glada människor syntes överallt i och omkring Åtvidabergs bibliotek på lördagen. I det fullspäckade programmet fanns det något för alla. En hel del besökare hann också med både roligheterna och med det som de brukar göra på biblioteket, låna en bok.     

Märta Wahlmark, 4 år, var på besök hos sin mormor Mod Molin. Först fick hon en ansiktsmålning på ena kinden och sedan hittade  hon en bildbok om katterna. Den fick mormor låna och det blir en mysläsning på kvällen hemma hos familjen Molin. Ayanda Ahmad, 10 år var också på plats. Hon brukar låna en pyssellåda och måla eller göra smycken på biblioteket. Det gjorde hon även på lördagen medan hennes mamma lekte med yngre syskon. 

Många besökare gick omkring och pratade med varandra eller med personalen – som dagen till ära hade två röda hjärtan på huvudet. Att biblioteket och böcker är oerhört viktiga både för huvudet och kroppen, gjorde Viveka Adelswärd, professor emerita och författare, tydligt och klart för besökarna. 

– Hjärna växer och stressen minskar, inte bara när man tränar utan även när man läser en bok. Det är bevisat, att läsa är bra, sade Adelswärd när hon höll födelsedagstal till biblioteket.

Roy Andersson, arkivansvarig på Brukskultur Åtvidaberg, berättade om ortens biblioteks historia.

– I dag tar vi vårt bibliotek för givet, men det var inte alltid så. Det var intressant att se vilka böcker som var viktiga för cirka 150 år sedan. Då lästes det mycket om moral, natur och historia, säger Roy Andersson. 

Allt har inte förändrats, böcker om natur är fortfarande viktiga. Men nu är deckardrottningen Emelie Schepps böcker också viktiga och lästa. Hon utsågs till Årets deckarförfattare 2016, 2017 och 2018 och många besökare hade läst alla hennes deckarromaner, fem hittills. Flera som kom på Schepps föreläsning var också lite nyfikna på vad som kommer att hända i den sjätte boken.  Man fick inte veta så mycket, men publiken frågade ändå. Två frågor fick åhörarna att skratta. 

– Varför händer allt i dina böcker i Norrköping och inget i Linköping? "oroade" sig en åhörare. 

Det var nog en för mycket "Linköpingsaktig" fråga med tanke på både att det var Åtvidabergs bibliotek som firades och att Schepp hade bott i många år i Norrköping. Den andra, den rätta frågan, ställde bibliotekchefen Karolina Antonsson:

– Kan du inte lägga ett mord i Åtvidaberg?

Inget utlovades, men en och annan Åtvidabergare började hysa ett litet hopp.  

Märta Wahlmark, 4 år, gillar katter och har just hittat en perfekt bok på biblioteket.
Märta Wahlmark, 4 år, gillar katter och har just hittat en perfekt bok på biblioteket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!