– Under hela min yrkeskarriär har jag fått börja med råa papper. Det har alltid sporrat mig, säger Tommy Aarna som under 30 år haft olika chefsbefattningar inom IT-sektorn, senast inom Ericsson.

Posten som oppositionsråd är inte ny och det finns instruktioner för uppdraget. Men Tommy Aarna pekar på att han får vara med i ett nytt skede i Moderaternas historia i Åtvidaberg.

– Nu sitter vi i opposition för första gången på länge, säger han.

Artikelbild

Tommy Aarna valdes till oppositionsråd i juni efter att partikamraten och förra oppositionsrådet Mira Wedenberg valt att gå tillbaka till näringslivet. Han ser en väsentlig skillnad dem emellan:

– Mira hade suttit som kommunalråd i majoriteten mellan S och M. Jag var också aktiv i den majoriteten, men inte lika personligt delaktig, säger han och uttrycker att han inte är bakbunden av det tidigare S+M-samarbetet.

Därmed inte sagt att Tommy Aarna kommer vara i konfrontation med den nya majoriteten.

– Jag kommer inte att gnälla för gnällandet skull.

Tvärtom, vill han skapa möjligheter för att kunna påverka och har redan stött på S+C+V+L-majoriteten om att han vill vara delaktig.

– Det är ingen hemlighet att jag vill vara med så tidigt som möjligt. Det yttersta målet är att göra något bra för Åtvidaberg.

Samtidigt påpekar Aarna partiets ställning i opposition:

– Om vi ser att något inte kommer att gynna Åtvidaberg eller riskerar att inte gå som det är tänkt, då har vi en skyldighet att säga till.

Tommy Aarna tillträdde den 1 augusti och har satt sig in i nya rutiner.

– Nu är det mycket nytt, säger han och nämner att han ska hålla sitt första möte med övriga oppositionen, samt sitt första möte med sin partigrupp som gruppledare.

– På onsdag är det kommunstyrelsen, mitt första möte där som oppositionsråd.

Hur kommer du att arbeta som oppositionsråd?

– Jag kommer att vara tydlig och öppen. Jag är trygg i ledarskapet och har ett starkt lag i partiet.

En utmaning är att visa ideologiska skiljelinjer och att som gruppledare för M markera moderat politik. Aarna ser gärna att debatten präglas mer av ideologi.

Han kom in i partipolitiken för tre år sedan. Partivalet hänger samman med övertygelsen om individens rätt att bestämma över sig själv och valfrihet.

– Jag har i grund och botten alltid haft moderata värderingar, även om mina föräldrar träffades i SSU och jag varit elevfackligt engagerad.