Det var efter ett tips som organisationen "Inte rasist, men", IRM med sajten interasistmen.se granskade flera inlägg som Lars Elmendal delat på Facebook.

Tipsaren hade reagerat på ett inlägg med en bild på en strypsnara och texten: "Förr hängde man landsförrädare. Idag styr de landet".

IRM har granskat SD och organiserad rasism sedan 2011–2012.

Artikelbild

| Lars Elmendal (SD), näst längst till höger på bilden över SD:S styrelse i Åtvidaberg, har anmält till SD:s medlemsutskott efter att ha delat inlägg med högerextrema och rasistiska åsikter, på Facebook.

– Vi är både en kampanjorganisation och en organisation som jobbar journalistiskt med research och granskning, säger grundaren Henrik Johansson och tillägger att IRM tar politisk ställning mot rasism.

Granskningen lyfter flera inlägg som Elmendal, nummer tolv på SD:s fullmäktigelista, ska ha delat. Till exempel: "Om SD blir största parti vid valet och ändå stängs ute är inbördeskriget nära" och "att om man röstar på centerpartiet så kommer muslimer att ta över".

"Efter att ha grävt lite djupare i Elmendals flöde bestämde vi oss för att göra en intervju", skriver Henrik Johansson på IRM. Samtalet med Lars Elmendal är inspelat och återges i sin helhet på IRM:s sajt.

Lars Elmendal svarar nej på frågan om man ska hänga de som styr landet idag och han kan inte svara på varför han delat ett inlägg med den innebörden.

Artikelbild

| Jan Svensson, ordförande för SD i Åtvidaberg, svarar bara på skriftliga frågor om den granskning av Lars Elmendal som "Inte rasist, men" gjort. han uppger att partiet inte delar de uppfattningar som Elmendal gett uttryck för.

Han vill heller inte ha ett inbördeskrig, men säger att det inte kan uteslutas till 100 procent.

I ett inlägg delar Elmendal två bilder av Sverige, en från 1980 och en från 2018. Ställd inför faktum att en bild är fejk i förhållande till texten då den av IRM uppges vara från Berlin, blir Elmendal upprörd och bemöter frågor med att reportern är "rätt så mycket vänster va?"

Slutligen vill Lars Elmendal inte svara på fler frågor och slänger på luren med ett: "Men hörredu, du är ju vänster, tack ska du ha hej."

När vi söker i Lars Elmendals flöde på Facebook hittar vi inte flera av de inlägg som IRM hänvisat till.

– Elmendal har tagit bort en del av dem. Det gjorde han ungefär en timme efter att jag hade ringt. Men han har svarat på frågor om inläggen, utan att förneka att han delat dem, säger Henrik Johansson.

Henrik Johansson är kritisk till att det delas rasistiska inlägg på sociala medier och han pekar särskilt ut SD-anhängare för att dela rasistisk propaganda.

– Man vill sprida bilden av ett land i kaos, där gamla knappt vågar gå ut. Det är bara trams.

När vi söker 70-årige Lars Elmendal på telefon hinner vi inte presentera vad vi vill. Han är han mycket kort:

– Jag har inget att prata om. Du får prata med Jocke Gustavsson (vice ordförande i SD Åtvidaberg, reds anm), säger han innan han slänger på luren.

Vid en ny uppringning svarar hustrun Beryl Elmendal, som återfinns på plats nummer fyra på SD:s lista till fullmäktige.

– Vi har fått klara regler för hur vi ska hantera detta. Vi ska inte säga något till media. Du får respektera det. Han vill inte prata.

Joakim Gustavsson som är vice ordförande i SD Åtvidaberg och kandidat nummer två på fullmäktigelistan vill inte heller prata. Han svarar att han inte har tid.

– Jag driver ett företag och är inte heltidspolitiker. Vi kan höras sen.

När då?

– Det kan jag inte säga. Hej då.

Jan Svensson, ordförande i SD svarar inte alls på telefon. Däremot skickar han SMS att han besvarar på frågor skriftligt. Han skriver: "Jag har kontakt med riksorganisationen i detta fallet. Så vi tar det den vägen".

Svensson vill inte svara på några av de frågor vi tänkt ställa till Lars Elmendal. Det gäller till exempel om raderade inlägg och inlägg med rasistiska idéer samt om Elmendal delar Alternativ för Sveriges politik.

På övriga frågor som riktas till partiet svarar Jan Svensson:

Delar partiet de uppfattningar som Lars Elmendal delat och ger uttryck för i intervju med IRM?

– Nej.

Får Lars Elmendals agerande några konsekvenser?

– Ärendet har hamnat hos riksorganisationen vilka har skickat detta vidare till medlemsutskottet.

Kan han stå kvar som kandidat till KF?

– Det är inte i dagsläget något vi kan svara på då ärendet är hos medlemsutskottet.

Delar SD Åtvidaberg innebörden i de uppmärksammande inläggen som Lars Elmendal delar?

– Nej.

Varför vill ingen i partiets ledning i Åtvidaberg tala med Corren? Varför måste vi ställa frågorna i text, och utan möjlighet till följdfrågor?

– Just i detta känsliga ärende som ligger hos medlemsutskottet har vi valt att ta allt skriftligt för att det inte ska bli några felaktigheter.

Är det så SD vill hantera media, dvs föra intervjuer via mejl?

– Just i detta ärende ja.

På vilket sätt är riksorganisationen inblandad i efterspelet av IRM:s granskning?

– Som jag skrev tidigare så är riksorganisationen redan inblandad samt medlemsutskottet för utredning.

Jan Svensson har också getts tillfälle att göra tillägganden, men har valt att inte göra detta.