Stor glädjeyra på Alléskolan

Alléskolan blir Årets skolbibliotek 2019. "Det finaste pris man kan få i vår värld", säger skolbibliotekarie Karin Nielsen Lundin.

"Vi har vunnit det finaste pris man kan få i vår värld",  säger Karin Nielsen Lundin, skolbibliotekarie tillsammans med sina kollegor på skolbiblioteket; Christina Holmén Hägerdal, Lina Nässén och Anna Danielsson.

"Vi har vunnit det finaste pris man kan få i vår värld", säger Karin Nielsen Lundin, skolbibliotekarie tillsammans med sina kollegor på skolbiblioteket; Christina Holmén Hägerdal, Lina Nässén och Anna Danielsson.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-05 16:30

Beskedet från Nationella Skolbiblioteksgruppen,  ett nätverk av svenska organisationer som samverkar för att skolbiblioteken ska bemannas, stärkas och utvecklas, kom under fredagen.

– Jag fick ett telefonsamtal och blev så glad att jag bara skrek, berättar Sara Algulin, rektor för Alléskolan år 7-9. 

– Det är så mycket hårt arbete som ligger bakom. Vi har jobbat i många år för att få en verksamhet som verkligen kommer våra elever till gagn. Nu har vi fått ett kvitto på att vi lyckats. 

Andra kvitton kommer från elever. Wilma Björk och Märta Holmén Hägerdal i 8A gillar både miljön och personalen: 

– Man får alltid hjälp att få förslag på bra böcker. Man vill gå hit för att det är så mysigt, säger Wilma Björk och berättar att hon är med i en bokklubb på skolbiblioteket.

Tycker ni att skolbiblioteket är värd utmärkelsen Årets skolbibliotek?

– Ja, verkligen, säger Märta Holmén Hägerdal.

Martina Lindh, som går i 6C håller med. 

– Det finns alltid något att göra här, säger hon och berättar om hur hon och några kompisar startat ett projekt för att tipsa andra skolor om bra böcker.

Skolbiblioteket på Alléskolan är gemensamt för skolans 668 elever, fördelade på mellanstadiet, högstadiet och särskolan. För personalen på skolbiblioteket har utmärkelsen, som blev offentlig under onsdagen, lett till glädjetjut och glädjetårar.

– Det är det finaste pris man kan få i vår värld, säger Karin Nielsen Lundin. 

– Vi känner själva att vi utvecklats. Nu får vi bekräftelse på det, säger kollegan Anna Danielsson.

I juryns motivering framgår att verksamheten är väl strukturerad och integrerad, samt tydligt kopplad till målen i läroplanen.  Ambitionerna för alla elever är höga och följs upp och stöttas på flera olika plan. Inom MIK (medie -  och informationskunnighet) har de pilotklasser skolan satsat på uppvisat bra resultat i nationella prov. 

Slutorden: "Trots de utmaningar som möter en skolhuvudman i en mindre kommun, förmår skolbiblioteket erbjuda en uthållig och långsiktig verksamhet som ger kunskap, kraft, glädje och inspiration till både elever och personal.”

– Det är som att vinna SM i skolbibliotek, säger Anna Danielsson. 

– Eller Nobelpris, säger Christina Holmén Hägerdal. 

Utmärkelsen delas ut under bokmässan i Göteborg den 26 september och kommer att firas på skolan den 2 oktober. 

Jag skrek av glädje när vi fick beskedet, säger Sara Algulin rektor på Alléskolan, år 7-9 tillsammans med Claes Jacobsson, biträdande rektor.
Jag skrek av glädje när vi fick beskedet, säger Sara Algulin rektor på Alléskolan, år 7-9 tillsammans med Claes Jacobsson, biträdande rektor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!