Emy Lundquist bor tillsammans med sin sambo på gården Åtvids-Kulla, cirka 15 kilometer söder om Åtvidaberg. Vid 18.30-tiden på onsdagen hände det oväntade: Ett 60-tal storkar – kanske fler – landade på gårdens tak.

– Det är helt fullt med storkar. De sitter på taken. Det är jättehäftigt. Det blir nog en baby-boom här snart, säger Emy.

Storkarna som landat utanför Åtvidaberg tillhör en grupp som släpptes ut i Skåne – i det så kallade Storkprojektet för att bevara arten i Sverige – och som sedan har rört sig tillsammans runt om i södra och mellersta Sverige. Correnmedarbetaren Claes Nilsson, ornitolog och engagerad i Östergötlands ornitologiska förening, säger att storkarna har varit på besök i både Närke och Södermanland, men att de nu verkar vara på väg söderut igen.

Artikelbild

– Man får hoppas att de bestämt sig för att flytta söderut, till övervintringsområdena i södra Spanien och i Afrika, säger Claes Nilsson.

Det här är andra gången inom ett par års tid som en stor mängd vita storkar tillsammans ses i Östergötland. För ett par år sedan rastade en flock i Hogstad.

– Att se så här många vita storkar i Östergötland är verkligen häftigt, något som många fågelskådare drömmer om.

Tidigare under dagen lämnade de drygt 80 storkarna Södermanland och sågs bland annat vid Svensksundsviken utanför Norrköping.

Artikelbild

| Ett 60-tal storkar landade på gården Åtvids-Kulla på onsdagskvällen.

Vit stork är en mycket sällsynt häckfågel som bara finns på ett fåtal platser i Skåne. Här försöker Storkprojektet att återinföra arten, och förhoppningen är att de fåglar som nu ses i Östergötland någon gång ska återvända till svensk mark.

Emy gläder sig åt de ovanliga besökarna.

– Mina katter verkar inte så oroliga, så det här ska nog gå bra.

Vit stork är en mycket stor fågel och kan ha ett vingspann på två meter.