I helgen var det ovanligt högt tryck på grusvägen som leder till Eva-Lena och Thomas Swenson i Värna. Bil efter bil med gossugna kom för att klappa de 47 lammen och deras 23 mammor av rasen gotlandsfår.

I ladugården satt Clara Nyström på en bädd av hö, omringad av sällskapliga lamm.

– Det är väldigt mysigt och jag tror de gillar det väldigt mycket, säger hon och kliar ett lamm bakom örat med van hand.

Artikelbild

| Den sista helgen i april sedan fem år tillbaka öppnar Eva-Lena och Thomas Swenson upp sin lilla fårgård för besökare.

– Jag var här för två år sedan också, säger hon.

Andra besökare var debutklappare, och för vissa av dem var upplevelsen överväldigande. En flicka med rosa solhatt var förtjust över mötet med de små gulliga, ulliga lammen.

– Alice har blivit väldigt intresserad av djur och har lärt sig säga "Bä", säger mamma Nina Andersson.

– Favoritsången är ju "Bä bä vita lamm" så det är kul att få komma och träffa dem i verkligheten. Det var så många får på en gång ibland, så det blev mycket att titta på. Hon är helt uppslukad, fortsätter hon.

Artikelbild

| Den femte upplagan av lammklappningen på Stora Björkveds lilla fårgård lockade hundratals besökare, bland annat Clara Nyström.

Idén till lammklappardagarna kom efter att paret Swenson fått höra att många barn och vuxna sällan har chansen att träffa djur.

– Jag märker att det betyder mycket för många att komma hit, säger Eva-Lena.

Artikelbild

| Sedan tidigare har lilla fårgården en butik för kött, skinn och ull. Nytt för i år är ett café, som har öppet under sommaren.

Nytt för i år är att lilla fårgården öppnat café jämte gårdsbutiken. Snart släpps fåren ut på bete, men då kommer det att finnas kycklingar och kattungar att titta och klappa på istället.

Vad gäller bete har Eva-Lena lite oro för att det ska bli torka i år igen.

Artikelbild

| – Alice har blivit väldigt intresserad av djur och har lärt sig säga "Bä", säger mamma Nina Andersson.

– Jag har bunkrat ensilage om vi måste fodra djuren i sommar. Jag har ett tänk nu som inte fanns innan förra sommaren.