De råden ger Viveka Adelswärd när hon inviger den 23:e årgången av Åtvidabergs konstrunda i Mumslokalen under torsdagen.

Hon talar prestigelöst från en liten pall och anger tonen direkt.

– Jag blev förvånad när jag fick frågan om att hålla invigningstal, säger hon.

Artikelbild

| Birgitta och Arne Wallberg tittar på Rolf U Karlssons skulptur "Den som plöjer havet", där namnet kanske anspelar på att ett av seglen består av ett plogblad.

Som professor emerita i kommunikation, eller pratprofessor ("som de säger därhemma"), säger hon sig inte vara expert på konst.

– Men jag är bra på rundor, fortsätter hon och förklarar att en konstrunda innebär att människor tillsammans tittar, pratar och upplever konst.

Där kommer kopplingen till kommunikation med innebörden att göra något gemensamt. Viveka Adelswärd menar att konst är kommunikation och manar åhörarna både till att känna och samtala om konsten. Hon ger ännu ett råd:

– Betrakta inte konsten som något som måste förstås.

Artikelbild

| Det samtalas mycket under vernissagen, som här bakom Susanne N Åstrands skål i lergods.

En av 100-talet besökare under vernissagen, Anne Hjulström gillar talet och ger sig omedelbart in i samtal om flera av verken på samlingsutställningen. Med sig har hon sin brorson Justin Johnson på besök från Liverpool.

Han har särskilt fastnat för tre fotografier av Lena Wallentinsson.

Artikelbild

| I Mumslokalen faller ljuset in genom tjockt glas över Ebba Karlssons vas och fat i lergods.

– De är som vykort, säger han.

Anne Hjulström är en trogen besökare.

– Jag har varit på alla konstrundor utom en, säger hon och berättar att hon och övriga i sällskapet efter samlingsutställningen väljer tre konstnärer att besöka.

Konstrundan fortsätter under fredag och lördag. Samlingsutställningen i Mumslokalen är öppen kl 10–17 och här finns information om var de 38 medverkande konstnärerna har sina ateljéer. Dessa är öppna för besök mellan kl 11–17.