Trafikverket vill bygga en bro för älgarna

Trafikverket vill bygga en viltbro över väg 35 mellan Åtvidaberg och Linköping.

I framtiden planerar Trafikverket att älgar och andra djur ska kunna ta sig över en del av väg 35 utan att ens behöva korsa vägen.

I framtiden planerar Trafikverket att älgar och andra djur ska kunna ta sig över en del av väg 35 utan att ens behöva korsa vägen.

Foto: Emma Eriksson

Åtvidabergs kommun2019-09-23 09:30

För den som rest längs väg 35 är kanske tanken kring vad som lurar i skogarna bekant. Väg 35 är nämligen en av de värst drabbade vägarna i landet när det kommer till viltolyckor. Trafikverket föreslår nu en viltbro och fler vildstängsel för att minska olyckorna. Viltbron planeras att gå över väg 35, söder om Björnstorp och Grebo, ett område där man under 2010-talet hittills sett 243 registrerade viltolyckor.

Gabriella Strand är projektledare hos Trafikverket och en av dem som arbetar med ombyggnationen av väg 35 mellan Åtvidaberg och Linköping. Hon berättar att förslaget om viltbron fortfarande är på planeringstadiet och att det i nuläget är öppet för allmänheten att lämna in synpunkter på förslaget till Trafikverket. 

– Det har tidigare varit förslag på att endast sätta upp viltstängsel längs den aktuella sträckan. Problemet med viltstängsel är att det skapar en barriär för djuren, en barriär de ibland tränger sig igenom, säger hon.

För att minska risken att djuren tar sig ut på vägen föreslår man därför också en viltbro. Att man väljer att bygga en passage över vägen istället för en tunnel under beror på att området söder om Björnstorp och Grebo har en del större djur som rör sig i trakterna. 

– Framförallt är det de större djuren, såsom älg och hjort, som trivs i luftigare passager. Då det finns en del av dessa djur i trakterna ser vi det som lämpligast med en bro, säger Gabriella Strand.

Även om bron byggs i omtanke för älg och hjort så menar Gabriella Strand att den kommer att fungera för andra djur. För att locka ut djuren över bron ska man plantera en vegetation som liknar den i omgivningen, så att djuren ska få en naturlig upplevelse över bron.

När planerar ni att viltbron ska stå klar?

– Om allt går som planerat så kan vi starta brobygget någon gång under 2021. Själva byggnationen planeras att ta omkring tre år, säger Gabriella Strand.

Hur ska man tänka när man kör på en väg med hög risk för viltolyckor?

– Det gäller att vara extra uppmärksam när man kör på vägar där risken är hög för viltolyckor. Man ska alltid vara försiktig på landsvägar under tidig morgon och skymningstiden på kvällen. Om olyckan är framme är det viktigt att man rapporterar in den.

Kostnaden för den föreslagna viltbron, och övriga trafikåtgärder för att minska viltolyckor längs sträckan, beräknas landa på tio miljoner kronor.

Karta: Grebo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!