Ugglan flög tillbaka till skogen

En berguv satt på måndagen i timmar på ett biltak på Ljungvägen i Åtvidaberg.

Berguven satt blickstilla och lite hopkurad på ett biltak i kanske nio timmar innan polis fick den att lyfta mot skogsbrynet bakom Rune Haettners villa på Ljungvägen.

Berguven satt blickstilla och lite hopkurad på ett biltak i kanske nio timmar innan polis fick den att lyfta mot skogsbrynet bakom Rune Haettners villa på Ljungvägen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-07 17:35

– Det var min granne som ringde och sa att det satt en uggla på min bil, säger Rune Haettner i Åtvidaberg. 

Ugglan visade sig vara en berguv, som är fridlyst och hör till statens vilt. 

– De är extremt sällsynta. I länet har vi kanske tio till tjugo häckande par. Varje individ är viktig, säger Lars Gezelius, biolog på länsstyrelsen med ansvar för frågor om rovfåglar. 

Berguven satt länge och som hopsjunken på bilen. Grannar på Ljungvägen berättade att uven suttit blickstilla på bilen sedan tiotiden på förmiddagen och att skator kretsat runtomkring den. 

Från sin balkong hade Rune Haettner uppsikt och antog att uven inte mådde bra. Han kontaktade polis vid 14-tiden. Polisen kontaktade i sin tur kommunjägare. 

– En kommunjägare försökte få berguven att flyga. Den rörde sig knappast, säger Sabine Olovsson-Andersson på samhällsbyggnadsförvaltningen som återkopplade till polisen. 

Enligt polisens presstalesperson Åsa Willsund att det är polisens uppgift att bistå vid skador på statens vilt: 

– Vi har lagt ut ett uppdrag på en patrull att lokalisera, bedöma och om möjligt transportera berguven vidare eller avliva dem om den är i så dåligt skick, sa hon. 

Vid kl 18.40 kom en polis till Ljungvägen. Uvens äventyr på bilen fick ett till synes gott slut. 

– Han petade på berguven med ett kvastskaft, då gick den några försiktiga steg på bilen. Sen petade polisen igen och fågeln flög. Det var en mäktig syn, den var över metern mellan vingspetsarna, säger Rune Haettner. 

Berguven upptäcktes under förmiddagen.
Berguven upptäcktes under förmiddagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!