Ungdomar får chans att vara med och påverka

Nu bjuder kommunen in unga mellan 13 och 25 år till ett ungdomsforum. "Vi vill ge dem möjlighet att prata om sin livssituation."

Patrick Friberg och Sara Birgersson vill få med sig så många unga som möjligt på Ung i Åtvid, ett ungdomsforum som siktar på att göra det bättre för unga i Åtvidaberg.

Patrick Friberg och Sara Birgersson vill få med sig så många unga som möjligt på Ung i Åtvid, ett ungdomsforum som siktar på att göra det bättre för unga i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-23 19:00

Det säger Patrick Friberg, fritidsutvecklare i kommunen. Tillsammans med kommunens folkhälsostrateg Sara Birgersson står han bakom nya forumet Ung i Åtvid. 

Satsningen presenterades under förra veckans ÅÄÖ-mässa i Företagspark Facetten. 

 – Vi vill diskutera frågor som rör ungdomar och som ungdomar är intresserade av. Vi vill göra det tillsammans med ungdomar och ställer frågor om vad de är intresserade av, säger Patrick Friberg.

Sara Birgersson sätter det blivande ungdomsforumet i ett större perspektiv. Hon nämner kommunens arbete för ökad medborgardialog med särskild inriktning på barn och unga, Det globala hållbarhetsarbetet med agenda 2030 och barnkonventionen som blir lag, den så kallade barnrättslagen, nästa år. 

–  Så det är många bitar i detta, säger hon. 

Ung i Åtvid riktar sig till unga mellan 13 och 25 år. Tanken är att unga ska bilda ett forum för att beskriva och påverka ungas livssituation i Åtvidaberg idag. 

– Vi kommer att vara ute i skolorna under hösten och informera. Vi har också ett Instagram- konto och finns på kommunen hemsida. Framöver kommer vi att bjuda in till fysiska möten, säger Patrick Friberg. 

Han liksom Sara Birgersson  räknar med att det finns intresse för ett ungdomsforum, där unga kan vara med och påverka utvecklingen.

–  Vi ska göra detta tillsammans med ungdomarna för att det ska bli bättre att vara ung i Åtvidaberg, säger han. 

Karta: Åtvidaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!