Snacka om att kunna trixa med bollen. Emil Källdoff får bollen att snurra på fingret, rotera runt kroppen och virvla runt i takt efter benkickar.

Han har under tisdagen kommit tillbaka till sin gamla skola, till Alléskolan för att inspirera elever på mellanstadiet och grundsärskolan.

– Vi satsar på rastaktiviteter och vill visa barnen vad man kan göra, säger Elisabeth Holmgren som är skolvärd på Alléskolan.

Artikelbild

| Freestyle-artisten Emil Källdoff passade på att showa på Alléskolan under ett kort besök hemma i Åtvidaberg

Eleverna är taggade. Det går ett sus genom den fullsatta träläktaren när Emil Källdoff presenteras som SM-etta och VM-fyra i freestyle.

– Wow, fyra i världen, säger en grabb.

Programmet varar ett par minuter och applåderna blir långa och kraftiga. Efteråt ringlar kön för autografer lång.

– Skriv här, säger en kille och sträcker fram tröjan.

Artikelbild

Det ser superenkelt ut när Emil Källdoff får fart på bollen och håller den igång i utan att nudda marken ett par minuter.

Emil signerar kepsar, skor, armar och papper. Han ger också råd till de som vill testa freestyle.

– Det är bara att träna. Man måste förstås tycka att det är kul också, säger han och tipsar om att det finns mängder av tricks att se på Youtube.

Emil Källdoff började träna freestyle som tolvåring. Idag är han 22 år och fast övertygad om att alla träningstimmar - minst två timmar om dagen - varit värda uppoffringen.

– Jag har kommit ut i världen och har tävlat och uppträtt i 25 länder, bland annat Japan och Brasilien. Jag har varit mycket i Tjeckien också, där brukar VM gå.

Idag pluggar Emil Källdoff sportsmanagementprogrammet på högskolan Dalarna i Falun.

– Jag har gått två år och har kvar ett, säger han och konstaterar att besöken hemma hos föräldrarna i Åtvidaberg mest sker över jul och under sommaren.

På Alléskolan har eleverna redan inspirerats. Några elever försöker hålla bollar i luften direkt efter showen.

– De började redan innan Emil kom, säger Elisabeth Holmgren.

Kan personalen på skolan lära ut några tricks nu?

– Nej, säger Elisabeth och skrattar stort.