Vem får man hänvisa till i fullmäktige?

Fullmäktiges ordförande Elisabet Edlund (S) tog fullmäktige i örat under onsdagens sammanträde.

Elisabet Edlund (S), ordförande i fullmäktige markerade mot att det i debatten i fullmäktige ibland refereras till personer eller yrkesgrupper som inte kan bemöta det som framförs om dem.

Elisabet Edlund (S), ordförande i fullmäktige markerade mot att det i debatten i fullmäktige ibland refereras till personer eller yrkesgrupper som inte kan bemöta det som framförs om dem.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-11-28 13:30

Det var i debatten som skattehöjning i Åtvidabergs kommun som fullmäktiges ordföranden manade till ordning. 

Ledamöter från SD hade argumenterat mot skattehöjningen och framfört oro för att en skattehöjning skulle få exempelvis familjer från Linköping att avstå från att flytta över kommungränsen. 

Joakim Gustavsson (SD) efterlyste en konsekvensanalys från majoriteten (S+C+V+L) i fråga om skattehöjningen. Han hävdade att SD gjort läxan och tagit reda på konsekvenser av en skattehöjning. 

– Vi har pratat med mäklare. De som ska sälja hus säger till oss att det blir svårt att sälja, säger Gustavsson.

Fullmäktiges ordförande Elisabet Edlund reagerade på anförandet.

– Vi kan inte hänvisa till människor eller grupper som inte sitter här. Det är inte schysst mot dem, sa Edlund och menade att det i debatter ofta refereras till enskilda eller yrkesgrupper och kommunanställda tjänstemän. 

–  De sitter inte här och kan inte försvara sig om de har en annan uppfattning eller åsikt, sa hon och uppmanade fullmäktige att agera trovärdigt.

Joakim Gustavsson opponerade sig inte. Det gjorde däremot hans partikamrat Richard Svensson (SD) i en senare debatt, där kommunalrådet Thomas Lidberg (S) återgett att "polisen tycker det är bra med en satsning på en ungdomsgård". 

–  Det ska vara lika för alla, menade Richard Svensson och påpekade att Lidberg nämnt "polisen" flera gånger i debatten.

Edlund svarade att uttalandet från polisen skett under ett möte som bevakats av media och därför skulle accepteras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!