Målet är 30 namn på listan, men dit har S i Åtvidaberg en bit kvar.

– Vi har 25 namn i nuläget och jobbar aktivt för att få fler att ställa upp, säger Peder Griph, ordförande i Åtvidabergs arbetarekommun som i veckan lagt fast ramen för valsedeln till fullmäktigevalet.

I toppen återfinns Thomas Lidberg, som varit valberedningens första namn under hela processen. Det ledde till att Maria Eklund tidigare i år lämnade flera politiska uppdrag och meddelade att hon inte ställer upp i valet i september.

Ett extra medlemsmöte den 22 mars fastställer fullmäktigelistan definitivt.

Peder Griph säger att det är svårt att få medlemmar att binda sig för en mandatperiod och att det generellt är svårt att engagera människor i politiken.

– Många engagerar sig i enskilda brännande frågor, som Kulturskolan eller simhallen, men svårt att engagera dem i det hela. Många hittar inte tiden i livspusslet.

Prinicipen om en jämn könsfördelning uppnås inte helt på den preliminära listan. Av de 19 namn som partiet släpper är sju kvinnor. Till och med plats 14 återfinns kvinnor på varannan plats.

På årsmötet spikades fokusområden: vård, trygghet, integration och skola, inför valprogrammet, som ska vara klart i slutet av maj.

Har ni funderat på eventuell samverkan med Moderaterna under en fjärde mandatperiod?

–Inte än. Vi fokuserar på vår egen förmåga först och hur vi kan vinna tillbaka och behålla mandat. Frågor om samverkan kommer efter valet.