Dagen efter valet är öppen för spekulationer om kommande mandatperiod.

Vem ska styra med vem i Åtvidaberg? Vem går i opposition? Kommer någon att samverka med SD?

Klart är att M, som andra största parti efter S kommer få stor betydelse för utgången.

Artikelbild

Mira Wedenberg, förstanamn på Moderaternas lista spekulerar högt, men flaggar samtidigt för att onsdagsräkningen av sena poströster och utlandsröster kan justera mandatfördelningen.

– Jag tror att Moderaterna ligga nära till för att ta ytterligare ett mandat och att SD kan tappa ett, säger hon och noterar att M och SD fått lika många mandat trots att M fått drygt 180 röster fler än SD.

Med sju mandat är Mira Wedenberg förhållandevis nöjd, bland annat över att M kommunalt når större framgång än på riksplanet. Samtidigt konstaterar hon att samarbetet med S kostat på.

– Båda partierna har backat i två val nu. Även om vi bara tappar ett mandat, så är det en signal från väljarna.

Mira Wedenberg talar om kritiken för att S och M varit för starka tillsammans. Samtidigt är hon övertygad om att samarbetet varit bra för Åtvidaberg. Partierna har styrt tillsammans i tre mandatperioder

Ser du det som möjligt att ni fortsätter styra tillsammans?

– Vi är väldigt öppna inför hur vi ska se på framtiden. Vi utgår från att det ska bli bra för vårt parti, för Åtvidaberg och för den demokratiska processen. Vi måste också tänka på nästa val och vad som händer om det finns en känsla bland väljarna av att vi inte har en demokratisk process i kommunen.

S och M har efter söndagens rösträkning elva respektive sju mandat. Det ger partierna 18 mandat tillsammans och minst möjliga majoritet, med bara ett mandats övervikt.

– Det blir för liten marginal. Det räcker att någon är borta för att man skulle riskera att inte få igenom beslut, säger Mira Wedenberg.

Det finns olika scenarion för samarbeten/samverkan.

S, som markerat att partiet inte samverkar med SD, kan gå samman med både M och C. Det skulle ge en majoritet med 22 mandat av 35 möjliga.

– Det skulle bli ett stabilt styre och det skulle fungera rent teoretiskt, men vi vill lyfta blicken. Ett problem med en konstellation där de större partierna går ihop, är det i praktiken innebär den enda oppositionen blir SD, eftersom övriga partier är så små.

Mira Wedenberg återkommer till att ett alltför starkt styre kan få konsekvenser i kommande val.

– Vi har sett vad det gjort under två mandatperioder.

M har varit tydligt att partiet är berett att diskutera samarbeten med samliga partier i fullmäktige.

– Vi vill ha en dialog med alla.

Ett scenario utifrån det är en samverkan mellan M och SD med stöd av minst fyra mandat till (även om samtliga övriga partier markerat att man inte vill samverka med SD).

– Det är ett alternativ, men det är inte det som står högst upp på vår agenda.

Kan det bli så att M går i opposition?

– Det kanske skulle bli bra, både för demokratin och för oss som parti, men det handlar också om att få genomslag för vår politik. Det finns en del frågor som är avgörande för om vi ska sitta i någon konstellation. Vi vill inte backa från det vi vill göra.

M-styrelsen i Åtvidaberg samlas till möte på onsdag kväll för att utse en förhandlingsgrupp.