Kommunen tar sikte på mer vilt på menyn

Nu siktar kommunen på att servera dovhjort och vildsvin från egna marker. "Det är klimatsmart och närproducerat ", säger kostchefen Jenny Pettersson.

Under hösten och vintern drar sig dovhjortar in i tätorten för att söka föda. Det har blivit ett gissel för trädgårdsodlare och bilister kan få oväntade möten inne i samhället.

Under hösten och vintern drar sig dovhjortar in i tätorten för att söka föda. Det har blivit ett gissel för trädgårdsodlare och bilister kan få oväntade möten inne i samhället.

Foto: Börje Gavér/ Arkiv

Åtvidabergs kommun2019-10-26 15:00

Att Åtvidaberg ligger nära naturen är välkänt. Likaså att vilda djur, främst dovhjort ofta tar sig in i tätorten och in i villaträdgårdar.

– Vi har mycket hjortar, men även rådjur inne i Åtvidaberg och vi har vildsvin alldeles i utkanterna av samhället, säger Sabine Olovsson Andersson, enhetschef inom samhällsbyggnadsförvaltningen med ansvar för bland annat viltfrågor. 

Kommunen försöker mota bort djuren och tvingas i perioder till en form av skyddsjakt. 

–  Tidigare år vet jag att man skjutit bort 20-25 djur per år. De senaste åren har det varit tio till 15 djur, säger hon. 

Sabine Olovsson Andersson har nyligen utökat antalet kommunjägare, från två till tre. Hon betonar att syftet är att i första hand mota bort vilt från tätorten. De djur som skjuts transporteras till ett slakteri som säljer köttet vidare. Framöver kommer kommunen att göra ett litet återtag om tre djur, troligen hjort eller vildsvin. 

– Vi vill testa detta nu, säger Sabine Olovsson Andersson.

Kommunens kostchef Jenny Pettersson är entusiastisk över initiativet från samhällsbyggnadsförvaltningen. Köttet kommer att grovstyckas på slakteri och tas till kommunens kostenhet för vidare hantering och tillagning. 

Tanken är att viltköttet ska serveras inom äldreomsorgen, på de avdelningar som kommunen själv driver; Björkbacken 1-3, Rosengården 4, korttidsverksamheten och dagverksamheten med sammanlagt 60-talet matgäster.

–  Viltkött är en fin råvara, som vi kommer att ta hand om och skapa välsmakande måltider av. Jag hoppas att våra matgäster kommer att uppskatta det och tror också att det kan blir ett bra samtalsämne runt matborden, säger Jenny Pettersson. 

Vad ska ni tillaga av viltköttet? 

– Vi kommer att utgå från populära husmansrätter, det kanske blir wallenbergare av vildsvin eller grytor. 

Jenny Pettersson ser mervärden med att kommunen återtar och serverar eget viltkött. 

–  Det finns så mycket bra med detta. Vi får ett närproducerat kött från det egna landskapet. Vi får också en hållbar och klimatsmart livsmedelsproduktion. 

Tre djur är en start. Sabine Olovsson Andersson säger att hon inte kan garantera en viss mängd kött. Huvudsyftet för samhällsbyggnadsförvaltningen är att genom säker jakt få ner stammen av vilt i tätorten. 

– För oss är det en bonus om vi kan göra något hållbart av det. Jag tror vi kan göra en fin kombination av alla delar i detta, säger hon. 

Vildsvin finns på kommunens marker och väntas söka sin in i samhället. Just nu finns spår i utkanterna av tätorten.
Vildsvin finns på kommunens marker och väntas söka sin in i samhället. Just nu finns spår i utkanterna av tätorten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!