M och SD skickar tillbaka höjd skattesats

Under onsdagen ställs fullmäktige inför förslag om skattehöjning nästa år. M och SD är överens om att skicka tillbaka ärendet till kommunstyrelsen.

"Vi vill inte att folk ska fly på grund av skattetryck", säger  Jan Svensson (SD) och menar att det inte behövs en skattehöjning.

"Vi vill inte att folk ska fly på grund av skattetryck", säger Jan Svensson (SD) och menar att det inte behövs en skattehöjning.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-29 16:30

Majoriteten (S+C+V+L) lägger fram förslag om att höja kommunalskatten med 44 öre nästa år och har motiverat med att det behövs en skattehöjning för att kommunen långsiktigt ska klara sin ekonomi och undvika uppsägningar. 

Oppositionen håller inte med. Tommy Aarna, (M), oppositionsråd har tidigare uttalat att M inte kommer att stödja en skattehöjning. 

 Nu stämmer SD in i den kören: 

–  Vi vill inte att folk ska fly på grund av skattetryck, säger Jan  Svensson (SD) och pekar på att en höjning av kommunalskatten om 44 öre tillsammans med höjning av landstingsskatten med 85 öre placerar Åtvidaberg bland de kommuner i länet med högst skattetryck. 

Skattesatsen för nästa år finns med som ett av ärenden på fullmäktige under onsdagen. Men det är inte troligt att det blir beslut. Både M och SD stöder kravet om återremiss och vill skicka tillbaka ärendet till kommunstyrelsen. 

Vad vill ni vinna med det? 

– Eftertanke. Från SD:s sida vill vi att majoriteten verkligen tar en funderare på detta, säger Jan Svensson.

För att få igenom återremiss krävs att minst tredjedel av fullmäktiges ledamöter säger ja. M och SD har vardera sju mandat, tillsammans ger det 14 mandat och mer än en tredjedel av mandaten.

Båda partierna markerade i kommunstyrelsen att de kommer yrka på återremiss i fullmäktige. 

Tommy Aarna kommer att utveckla sina skäl i fullmäktige. Han avser bland annat att gå tillbaka till början av året då förra oppositionsrådet Mira Wedenberg (M) ställde frågor om det ekonomiska läget. 

–  S och M-majoriteten lämnade förra året över en budget i balans och en soliditet över genomsnittskommunens. Nu är vi en av 20 kommuner i landet som ser ut att höja skatten nästa år. Vad har hänt? 

Aarna har en del av svaret och pekar på att vård- och omsorgsförvaltningen gör kraftiga underskott i år. 

En återremiss innebär inte majoriteten måste justera skattesatsen. Ärendet kommer vid en återremiss åter till fullmäktige i slutet av november. 

Då ligger också majoritetens budgetförslag för beslut. M kommer att göra tilläggsyrkanden som innebär en budget i balans utan höjd skattesats. SD lägger fram ett eget budgetförslag, också utan skattehöjning.  SD stryker investeringar i Kulturcentrum och skriver ner resultatet för 2020, från majoritetens förslag om 19, 1  miljoner kronor till 12,4.

Tommy Aarna (M) kommer att kräva att förslaget om höjd skattesats går tillbaka till kommunstyrelsen.
Tommy Aarna (M) kommer att kräva att förslaget om höjd skattesats går tillbaka till kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!