SD polisanmäler person i ÅBK:s styrelse

SD i Åtvidaberg har polisanmält en person i ÅBK, men vill inte uppge för vad. Enligt polisen är brottsrubriceringen uppskjuten.

Jan Svensson (SD) vill inte utveckla vad som lett fram till att SD polisanmält en person i Åtvidabergs bandyklubb. Han hänvisar till att ärendet får ha sin gång hos polisen.

Jan Svensson (SD) vill inte utveckla vad som lett fram till att SD polisanmält en person i Åtvidabergs bandyklubb. Han hänvisar till att ärendet får ha sin gång hos polisen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-24 20:30

Polisanmälan lämnades in i förra veckan och ska avse något som skett samma vecka. Jan Svensson, gruppledare för SD i Åtvidaberg, är mycket fåordig.

– Det är en tråkig grej som hänt. Vi har polisanmält en person från bandyklubbens styrelse. Jag vill inte säga mer. 

Varför inte?

– Ärendet får ha sin gång. Polisen får ta ställning till det.

Jan Svensson informerade i förra veckan oppositionsrådet Tommy Aarna (M) om att SD, på inrådan av sin riksorganisation, polisanmält en namngiven person. 

– Jan bad mig att sprida informationen till majoriteten och oppositionen. SD skulle ha haft ett möte med bandyklubben i lördags, men det blev inte av. 

Enligt Aarna skulle SD ställt krav om att den person som nu polisanmälts, inte skulle delta i mötet. Orsaken skulle vara att denne uttalat rädsla för en lokal SD-politiker. Tommy Aarna förde informationen vidare, bland annat till kommunalrådet Thomas Lidberg (S).

– Det handlar om en personlig vendetta. Min bedömning är att det på ett personligt plan är väldigt infekterad stämning, säger Thomas Lidberg. 

Han gör en omedelbar koppling till fullmäktiges kommande beslut om kommunal borgen till Åtvidabergs bandyklubb, ÅBK. När frågan behandlades i kommunstyrelsen ställde SD frågor utanför ärendet och ombads hålla sig till ämnet.

SD har inför borgensbeslutet i mejl ställt flera kritiska frågor kring gymnasieskolans byggprogram och det arbete som elever utfört kring gjutning för ett nytt kylhus vid bandyplanen.

Barn- och utbildningschef Hans Grimsell svarade att skolan ofta samarbetar med föreningar kring byggprojekt och att eleverna i det aktuella fallet lärt sig att bygga en gjutform. 

Jan Svensson replikerade: "Som det är nu så används kommunala resurser på ett projekt som ska klubbas på nästkommande kommunfullmäktige, det är inte acceptabelt ur en demokratisk synpunkt."

Det var diskussionen om samarbetet med gymnasiet som ledde till att ÅBK ville träffa SD. Jan Svensson svarade bandyklubben och skrev:  "Vi har bestämt att vi gärna hör er version gällande isbanan."

Den person i klubben som pekats ut som polisanmäld säger: 

– Vi har försökt få till ett möte, det har inte varit något otrevligt i samband med det.

Polisanmälan saknar brottsrubricering och misstänkt gärningsperson, uppger Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen utan att kunna ge ytterligare information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!