Risk för att barn slutar när hyran höjs

Hall- och planhyrorna höjs med 7,5 procent 2024. En för hög höjning tycker basketfantasten Garo Krikorian som överklagat beslutet.

"Jag vet om att det finns barn som inte kunnat börja spela på grund av att det varit för dyrt", säger Garo Krikorian.

"Jag vet om att det finns barn som inte kunnat börja spela på grund av att det varit för dyrt", säger Garo Krikorian.

Foto: Andreas Ekström

Basket2024-03-30 10:00

–  Det är en demokratisk rätt att överklaga. Jag vill få ett svar kring hur kommunen har tänkt, säger han. 

Garo Krikorian spelar basket i Motala baskets seniorlag, han är basketpappa, lagledare för ett ungdomslag och aktiv i föreningens styrelse. Han är noga med att poängtera att det är han som överklagat kommunens hallhyror. 

– Det här har inte med styrelsen att göra, jag har pratat med dem, men det är jag som tagit initiativet, säger Garo.

undefined
Garo Krikorian säger att han förstår att saker och ting har blivit dyrare. Men det han vill se är att Motala kommun gör en risk- och konsekvensanalys. Vad deras höjningar kan få för konsekvenser.

Att hyra exempelvis Råssnäshallen i en timme kostar 130 kronor.

Då föreningen hyr i flera timmar, flera gånger i veckan betyder det att hyreshöjningen blir kännbar för föreningen, enligt Garo. 

– För oss blir det här mycket, det är inte så att det räcker med en timme i veckan. Det här gör att det blir en stor prisökning för oss, säger han och berättar vidare att det blivit en ökning av hyreskostnaden med 61 procent sedan 2019. 

I överklaganden till förvaltningsrätten hänvisar Garo Krikorian till barnkonventionen som är lag sedan 2020 i Sverige. I konventionen står det att barn har rätt till lek, vila och fritid. 

Hyreshöjningarna leder till ökade kostnader för föreningen som måste höja avgifterna. Enligt Garo finns då risken att familjer inte har råd att låta sin barn idrotta. För en spelare hos Motala basket som deltar i seriespel kostar det 1900 kronor om i året i medlem- och träningsavgift.

– Det här handlar framförallt om barnen, inte herrlaget. Barnkonventionen är lag i Sverige. Man ska ha rätt att idrotta och ha en aktiv fritid. Jag vet om barn som är intresserade och vill vara med. Men de har inte råd att vara med när priserna ökar. Sedan är det inte bara hallhyran men det är en del. 

undefined
Garo Krikorian är aktiv i Motala basket. Men överklagan till förvaltningsrätten den har han gjort som privatperson.

Garo har förståelse för att man måste höja hyrorna.  Det som han efterlyser mest är dock en risk- och konsekvensanalys. 

– Jag förstår att man höjer, allting har blivit dyrare. Men vad får det för konsekvenser? Har man tänkt på det? Jag skulle vilja se ett sådant underlag. Vad händer när det blir en höjning igen? Vad kan det få för konsekvenser?

Det är väldigt mycket som blivit dyrare precis som du säger. Kan inte en föreningen göra något för att hålla nere medlem- och träningsavgifterna?

– Vi försöker att hitta sponsorer och lyckats med några. Men de är också drabbade av inflationen. Så det är inte helt lätt. 

Per Stark (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande, säger att han tagit del av överklagandet till förvaltningsrätten. 

– Vi har inkommit med ett svar till förvaltningsrätten. Det handlar om att vi inte har gjort några höjningar under pandemin och att de som vi har gjort följer konsumentprisindex. Det är inga konstigheter. Vi har inte gjort någonting som strider mot något och våra hyror är inte höga, säger han.

undefined
Per Stark (M), säger att det inte är aktuellt med någon risk- och konsekvensanalys i nuläget.

Någon risk- och konsekvensanalys, som Garo Krikorian efterfrågar, är inte aktuellt i nuläget, enligt nämndens ordförande. 

– Jag vet inte riktigt vad det skulle leda till. Vi har inte gjort något som strider mot något. Men föreningarna är viktiga för oss och vi lyssnar in dem. Vederbörande får gärna höra av sig till oss. 

Enligt Garo Krikorian finns det barn som vill vara med och spela men i nuläget inte har råd. Hur ser du på det ?

– Jag kan bara beklaga det. Sedan vill jag betona att jag tycker att föreningen är fantastisk och att vi har en bra dialog, vi har hjälpt till med Motala basket cup exempelvis, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!