Kampen om att bli den samlade Europahögerns toppkandidat i EU-valet i vår blev en utklassningsseger för EU-parlamentsledamoten Manfred Weber mot Finlands förre statsminister Alexander Stubb.

Med 79,2 procent av rösterna utsågs Weber till "spitzenkandidat" – det tyska ord som blivit den vedertagna beteckningen för en partigrupps främsta affischnamn i kommande EU-val.

Weber anses som en traditionell konservativ, betonade sin katolska tro när han talade till delegaterna i EPP-kongressen i Helsingfors och att han har spelat gitarr i rockbandet Peanuts hemma i södra Bayern.

Artikelbild

| Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerar bayerske Manfred Weber sedan han röstats fram till Europahögerns toppkandidat i EU-valet.

"Tack för stödet. Låt oss nu tillsammans starta ett nytt kapitel för EU", twittrade han efter valsegern.

På sin presskonferens lovade han att stå upp för sina ideal och inte knyta några allianser med populister och nationalister.

Där drar jag en tydlig röd linje, sade Weber enligt nyhetssajten Politico Europe.

Tufft tal av Tusk

Artikelbild

| Manfred Weber (till vänster) hyllas av utmanaren Alexander Stubb (till höger) sedan Weber valts till toppkandidat för Europahögern, EPP.

Hjälp i linjedragandet får han dessutom av EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk som i sitt tal till högerkongressen gav skarpa besked om vad han tycker är rätt och riktigt.

Om ni är emot rättsstatens regler och ett oberoende rättsväsende så är ni inte kristdemokrater. Om ni tolererar främlingsfientlighet, homofobi, nationalism och antisemitism så är ni inte kristdemokrater. Om ni vill ersätta den västliga modellen av liberal demokrati med en östlig auktoritär demokrati så är ni inte kristdemokrater, talade Tusk.
Artikelbild

| EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans är de europeiska socialdemokraternas gemensamma toppkandidat i EU-valet i vår.

Salvan var tydlig riktad åt framför allt Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som ändå tills vidare fortsatt sitter kvar i partigruppen.

Favorit till jobbet

Artikelbild

| Danska Margrethe Vestager, för närvarande EU:s konkurrenskommissionär, ses som en av favoriterna till att bli toppkandidat i EU-valet för EU:s samlade liberala partier, Alde.

Som toppkandidat för högerpartierna i EPP blir Weber nu automatiskt huvudfavorit till att nästa sommar utses till nästa ordförande i EU-kommissionen.

Åtminstone anser EU-parlamentet – som måste godkänna valet – att ordföranden ska hämtas bland toppkandidaterna. Och eftersom EPP återigen väntas få flest mandat i EU-parlamentet ligger deras kandidat extra bra till.

Helt givet är det ändå inte. Formellt är det trots allt EU:s stats- och regeringschefer som ska föreslå vem som blir ordförande. Och de har så gott som alltid föredragit att jobbet ges till någon med tunga regeringsmeriter, helst som tidigare premiärminister i något medlemsland.

Stöds av Merkel

Och det har inte Weber.

Även om 46-åringen de senaste åren varit mäktig gruppledare för EPP i EU-parlamentet har han inte suttit i någon regering, varken nationellt eller ens delstatsmässigt i Bayern.

Stöd från sin förbundskansler Angela Merkel har han ändå – och det väger tungt.

Tack Alexander (Stubb) för din kampanj – men du vet att mitt hjärta ligger hos Manfred, sade Merkel i sitt tal i Helsingfors.