I år var det tätt mellan suvarna och laddhybriderna. Därtill lyx och prål i baksätet samt en återuppväckt diskussion om kopiering.
De ekonomiska rapporterna från världens sedan sex år största bilmarknad talar om inbromsning och en mer normalt tillväxttakt. Men fortfarande slår allt som rör Kina rekord på rekord.
Så var till exempel bilmässan i Shanghai större än någonsin. I nybyggda mäss-lokaler, som från luften ser ut som en fyrklöver, ställdes det ut bilnyheter på en yta som motsvarar 60 fotbollsplaner.
Men faktum är att bilmarknaden i alla fall i de största städerna har mognat.
Därför sätter tillverkarna sitt hopp till de med kinesiska mått mätt mindre städerna. Det finns 200 städer med mer än en miljon invånare och där finns det stor potential att växa när invånarna får det bättre.
– Vi ser en stark trend att premiummärken inte bara är för de största städerna och att det blir yngre människor som får råd att köpa en premiumbil, säger Dietmar Voggenreiter, chef för Audi i Kina som är den ledande kvalitetstillverkaren i landet.
I Kina har dammluckorna för suvar öppnats. Det är förvisso en global trend att bilar med ett mer robust utseende där man sitter högt är populära, men i Kina har det gett de inhemska tillverkarna ett uppsving eftersom de erbjuder suvar som bara kostar hälften, eller ännu mindre, jämfört med de västerländska märkena.
Första kvartalet i år tog kinesiska suvar för första gången en större del av säljkakan än de utländska. Utvecklingen har lett till att de europeiska och amerikanska tillverkarna också har börjat diskutera budgetsuvar.
Ett klassiskt grepp från flera av Kinas bilproducenter har varit oblyg kopiering, men situationen har förbättrats på senare år. Nu har den åter blivit aktuell med Jianglings märke Landwind, vars suv X7 är slående lik Land Rovers succébil Range Rover Evoque. Fast den kostar bara en tredjedel. Ledningen för Jaguar Land Rover konstaterade på Shanghaimässan att det inte går att hindra kopian från att komma ut på marknaden.
– Jag beklagar att vi plötsligt har fått tillbaka ”copy-paste”, sade Ralf Speth från JLR enligt Automotive News.
Långa bilar med extra stora baksäten är typiska för Kinamarknaden där de välbeställda har egen chaufför. Geelyägda Volvo Cars, som vill lyxa till sin image, satsar på baksätesprakt. Huvudnumret under mässan var XC 90 Excellence, där det i stället för sju säten endast är fyra för att ge mycket benutrymme. Dessutom massage i stolarna, kylfack och mysbelysning.
Volvo visade också att det går att få till ett ännu lyxigare baksäte om man kastar ut det främre passagerarsätet. Tanken är att direktörer och andra som har gott om pengar, men ont om tid, vill ha det bekvämt på väg till kontoret för att kunna jobba i de ändlösa bilköerna. Lounge Consol är på konceptstadiet, men med tanke på hur mycket Volvos huvudägare och styrelseordförande Li Shufu pratar om lyxiga baksäten kanske det inte är omöjligt att det realiseras, i alla fall i Kina.
– Nej, jag kör helst själv, men här i Kina är det annorlunda, säger Volvos vd Håkan Samuelsson på frågan om han själv vill ha en loungebil. (TT)