Det mullrade oroväckande under hösten. Elin Mood, som i fler år arrangerat Vehicle hit i Folkparken tillsammans med sambon Daniel Bank, hade lessnat på kommunen.

Frustrationen handlade om bristande uppskattning, kommunikation, dialog och ett regelverk kring hyres- och evenemangsbidrag som upplevdes som alltför krångligt. I början av december meddelade Elin Mood att bilträffarna läggs ner.

Reaktionerna blev många. Flera uttryckte besvikelse över att arrangemanget hotades, men även över att kommunen inte kunde enas med arrangören. Konkret handlade konflikten om kommunens krav på arrangören kring hyran för parken. Elin Mood och Daniel Bank ville precis som tidigare, få hyra parken kostnadsfritt och kunna söka evenemangsbidrag för musik som privatpersoner.

Artikelbild

| Kultur. Bilar är en en del av kulturarvet i Åtvidaberg.

Kommunen å sin sida höll fast vid sina krav: För att få fri hyra och bidrag krävdes att träffarna arrangerades i föreningsform.

Arrangörerna framhärdade i att ha en så enkel lösning som möjligt och en lösning som fortsatt skulle innebära fri entré till träffarna.

I det läget dök Åtvidabergs Motorklubb upp.

– Föreningen kontaktade mig och ville hjälpa oss att lösa detta, säger Elin Mood.

Nu har samtliga partner nått en lösning. Åtvidabergs Motorklubb och kommunen har tecknat en överenskommelse som säkerställer att bilträffarna arrangeras under 2018 och 2019.

Motorklubben får hyra parken kostnadsfritt och ska få kommunens stöd i att söka evenemangsbidrag. För arrangemanget står även fortsättningsvis Elin Mood och Daniel Bank.

– Det blir precis som tidigare. Skillnaden är att motorklubben står för kontraktet, men behöver inte vara med och jobba i parken.

Elin Mood är nöjd.

– Det är smidigast att göra så här. Vi har byggt upp ett system för träffarna och folk som kommer känner igen oss.

Likaså Joakim "Bunke" Nilsson, ordförande i motorklubben.

– Vi ställer upp. Det vore synd om ett så bra arrangemang skulle gå i graven.

Även Anna-Lena Grusell, verksamhetschef för turism kultur och fritid inom Åtvidabergs kommun är nöjd.

– Det känns riktigt bra att det löst sig. Det finns ett stort bilintresse i Åtvidaberg vi kan vi verkligen erbjuda en fin kulturarena och fin miljö i Folkparken.

Anna-Lena Grusell vill nu lägga gammalt groll bakom sig, men inte utan lärdomar:

– Vi har lärt oss av den här processen att vi måste bli snabbare.

På skrivbordet ligger ett arbete med nya riktlinjer för ekonomiskt stöd till kulturevenemang.

– Vi måste ta till oss att det finns de som inte är engagerade i vanliga föreningar, till exempel unga arrangörer. Vi måste ta hänsyn till dessa så att vi inte tappar bra arrangemang.

Om mindre än fem månader står Folkparken i försommarprakt och den 5 juni öppnas portarna för entusiastfordon av alla möjliga slag. Precis som tidigare år arrangeras träffarna den första tisdagen i juni, juli, augusti och september.

Elin Mood blickar framåt och är tacksam över det stöd som visats, bland annat på sociala medier.

– Bilintresset är en del av kulturarvet i Åtvidaberg. Jag känner att träffarna verkligen är uppskattade. Att kommunen varit med och löst detta nu är bra och det är som någon skriver på Facebook: ”Nu kan jag vara stolt över Åtvidaberg.”