2016 lades förskolan ner eftersom den inrymde för få barn. Då gick tio barn på fritids där.
– Kommunen har sagt att det måste vara minst tjugo barn. Det har vi inte hållit med om. Tanken att det skulle bli en förskola igen har alltid funnits. Jag fick tips om att ringa FVBU, berättar Ulrik Saanum som är kontaktperson för föreningen Växtkraft Björkfors.
FVBU pratade ihop sig med Växtkraft.
– Från styrelsens sida var vi ganska pessimistiska till en början. Även vi, som fristående förening, måste gå runt, säger FVBU:s styrelseordförande Claes Lundberg
Till slut bestämde sig föreningen ändå för att satsa i Björkfors.
– Det är ett projekt där budgeten inte ligger ihop med våra övriga förskolor. Det är något vi provar och följer upp, berättar Claes.
Den 22 april 2025 slog Björkfors förskola upp dörrarna. Just nu går fyra barn här.
– Vi hoppas fylla på med ytterligare några stycken, säger skolans rektor Alexandra Eifrem.
Skolan har kapacitet för upp till 20 barn.
Hur länge fungerar det med bara fyra barn?
– Bara fyra barn går ju inte. Men till hösten ska det vara fler, det är det både tänkt och sagt, säger Claes.
– Vi får ge det tid. När man har velat starta förskola här tidigare har det fallit på att man till exempel inte fått ihop tillräckligt barnunderlag. Då blir det också en viss skepsis som gör att man kanske inte vågar sätta sina barn här, tillägger Alexandra.
Också öppningen av den nuvarande förskolan blev försenad. Dels handlade det om den politiska processen, dels tog det tid att hitta personal.
– Vi hade en plan från början, men den fick vi göra om då förutsättningarna förändrades. Vårt koncept bygger på att vi har en pedagog som kan gå lite längre dagar. Sedan fyller vi på med deltider så att det blir tre pedagoger barnen känner, säger Alexandra.
Nu är Rosie Bizzotto anställd som barnskötare på 85 procent. Till hösten börjar Ramona Thuresson som förskollärare på deltid.
Föreningen har kristen bakgrund och enligt Alexandra är kärnan i pedagogiken att barnen ska känna sig sedda och hörda.
Tror ni att den kristna inriktningen kan skrämma föräldrar?
– Konfessionella inslag är reglerat i skollagen och utifrån hur vi informerar alla vårdnadshavare om de inslagen så tror vi inte att inriktningen skrämmer. Man får inte driva propaganda för någon religiös världssyn inom skolan eller påverka barnen. Men värdegrunden ska genomsyra verksamheten, säger Claes.
– Den gyllene regeln - behandla andra som du själv vill bli behandlad - är ju något som alla känner till och som hela samhället egentligen är uppbyggt på. Ordet "kristet" skrämmer kanske mer än vad värdena faktiskt står för, tillägger Ramona.
Vilka när nackdelarna med att ha förskola på en liten ort?
– Ekonomi och personal är jätteviktigt såklart och det kan bli en utmaning. Vi kommer att utvärdera kontinuerligt, säger Claes.
– En utmaning kan vara att många föräldrar kanske tänker att "det är så få barn, hur ska de få kompisar?" Där är det viktigt att vi är tydliga med att vi vill skapa en trygg miljö för barnen med stark gemenskap, tillägger Ramona.
Rosie instämmer och berättar att planen är att ha öppen förskola en dag i veckan där vårdnadshavare bjuds in.
– Förhoppningen är också att några äldre kan komma och läsa för barnen. Tanken är att hela bygden ska känna att "det är vår förskola", säger hon.