Carl G bygger drömhuset med hjälp av timmer

Carl G Nilsson tätar sitt timmerhus med lin.  Längre bort följer arkitekten Mats Tellgren hur Olle Wessman borrar sig genom timmerstockarna för att senare slå ner dymlingar, kilar genom stockarna. Stock för stock läggs till timmerhuset på Höstbäck. Lagom till vintern ska taket vara på plats. BILD: LOTTA WILLSÄTER

Carl G Nilsson tätar sitt timmerhus med lin. Längre bort följer arkitekten Mats Tellgren hur Olle Wessman borrar sig genom timmerstockarna för att senare slå ner dymlingar, kilar genom stockarna. Stock för stock läggs till timmerhuset på Höstbäck. Lagom till vintern ska taket vara på plats. BILD: LOTTA WILLSÄTER

Foto:

BJÖRSÄTER2005-09-21 00:00

I Gudruns spår byggs nu ett drömhus som inga stormar ska kunna vräka kull.

-- Nej, inte ens en Katrina kan välta detta, säger Carl G Nilsson övertygat och slår handflatan över en bred timmerstock.

Tillsammans med hustrun Gerd bygger han nu ett 160 kvadratmeter stort timmerhus hemma på släktgården Höstbäck, ett par kilometer öster om Björsäter.

Det regnar och blåser småkallt. Sjön Hövern ligger blågrå nedanför byggplatsen och hösten gör sig påmind när Carl G Nilsson höjer släggan för att slå ner en dymling i timmerstockarna.

Bygget är rejält. Timmerstockarna är både grova och långa.

-- En del kommer från gården, från träd som föll under Gudrun, säger Carl G Nilsson.

Andra stockar kommer från Småland, där ett sågverk i Aneby specialiserat sig på att såga stockar till timmerhus av stormfälld skog.

Yngre generationen

-- Jag har alltid velat bygga ett timmerhus. Det har varit en dröm för mig att få bygga ett riktigt gediget hus, det mest gedigna som finns, säger Carl G Nilsson.

Medan stormvindarna rasade över Höstbäck i vintras filades det också på nästa generationsskifte på gården. När den yngre generationen tar över måste den äldre maka på sig. Så har det varit i generationer på gården.

-- Det var inför skiftet som vi bestämde att vi skulle bygga ett timmerhus.

Mängden kullvräkt skog efter stormen gjorde också att priserna på timmer sjönk.

-- Det är överskott nu, säger Carl G och konstaterar att han trots en stor investering får mer timmerhus för pengarna nu än han skulle fått före stormen.

Hygglig utsikt

Platsen för timmerhuset är väl vald. Högt belägen på en kulle man se Hövern åt ena hållet och öppna betesmarker med kor åt andra.

-- Jo, det är väl en hygglig utsikt, säger Carl G.

Det blivande huset sträcker än så länge bara ungefär en meter upp. Runt om ligger travar med stockar, alla märkta med bokstavs- och sifferkombinationer.

-- Varje stock är specialsågad. Till byggsatsen finns datalistor på varje stock och hur den ska skarvas ihop med nästa.

Klarar lusen

Trots datalistorna är tekniken och metoderna urgamla. Stock läggs på stock. Däremellan tätas det med naturmaterial, med lin som läggs i strängar. Varje stock fästs i annan stock med hjälp av dymlingar, en slags kilar.

-- Det blir garanterat lustätt, säger en av snickarna på platsen, Mikael Hougthon.

Innan snön faller ska timmerstommen med tak vara klar. Carl G hoppas på en riktigt vit vinter.

-- Med mycket snö. Det ger tyngd över timret, så att det tokar och sätter sig. Då blir det riktigt tätt.

Timmerhuset kommer att stå länge på kullen över Höverns sydspets. Det kan blåsa hur snålt från sjön som helst framöver.

-- Det här huset överlever mig gott och väl, säger Carl G.

När isen släpper sitt grepp över Hövern och våren närmar sig kan bygget ta fart igen.

-- Vi räknar med att flytta in nästa sommar, säger Carl G nöjt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om