Maten försenad till Björsäters skola

Foto:

BJÖRSÄTER2006-02-01 00:00
Sedan vårterminen började lagas inte längre någon skolmat i Björsäter.Istället körs maten till både äldreomsorg och skola från centralköketpå Alléskolan.

Erfarenheterna hittills är inte goda.

-- Maten har varit försenad flera gånger, berättar Lena Isaksson, förskollärare som ansvarar för förskoleklassen i Björsäter.

Som i måndags. När mattransporten nådde Björsäter, tio minuter efterutsatt tid, fanns inte skolbarnens mat med. Chauffören fick vända detvå milen tillbaka till Alléskolan för att hämta maten.

-- Det var ett misstag och det beklagar jag verkligen. Det ska inte kunna hända, säger kommunens kostchef Maria Pihlajärvi.

Misstaget gjorde att de minsta barnen på skolan, förskolebarnen och de som går i lågstadiet fick äta en timme senare än vanligt.

Åt i klassrummen

Förskolebarnen gick tillbaka till matsalen när maten väl kommit.Eftersom det var oklart när maten skulle komma valde lågstadiebarnenslärare att få maten levererad till klassrummen.

-- Vi åt på papptallrikar, berättar barnen i tvåan.

I går var maten åter försenad. När barnen kom till matsalen kl 10.30 hade maten inte kommit.

-- Vi åt knäcke och drack mjölk medan vi väntade, säger en pojke i tvåan.

Jätterörigt

För personalen på Björsäters skola har irritationen stigit i taktmed antalet förseningar. Att maten kommer i tid en förutsättning föratt skollunchen och resten av skoldagen ska fungera.

-- Matsalen är trång och det blir jätterörigt om det inte flyter påsom det ska. Lågstadiet har begränsad tid för lunchen, eftersommellanstadiet kommer efter, säger Carin Ek-Eskilsson, lärare i tvåan.

Maria Pihaljärvi har förståelse för kritiken. Maten ska komma fram i rätt tid, konstaterar hon.

-- Men vi är just nu inne i en omorganisation och försöker hittavägar för att få det att fungera. Det kan tyvärr ta tid innanorganisationen sätter sig. Vi måste testa innan vi kan utvärdera.

Brist på planering

Skolledningen tittar också på om man kan förskjuta lunchtiden någotoch senarelägga mellanstadiets lunch. Skolchefen Lotta Gylling harockså varit på Björsäters skola för att sätta sig in i problemen.

-- Matsalen är trång och det klumpar sig i dag när förskoleklassenoch lågstadiet ska äta tillsammans. Man funderar på att sätta in extrabord och se över scheman, säger hon.

På Björsäters skola finns kritik mot omorganisationen och personalenhade helst sett att tillagningsköket fått finnas kvar i Björsäter.

Kritiken gäller bland annat matens kvalité och förseningarna, menockså brist på planering i samband med att tillagningen flyttades.

De små når inte upp

När matlagningen flyttades till Alléskolan halveradespersonalstyrkan i Björsätersköket. I dag arbetar en kokerska i köket.Hon hinner inte servera barnen maten. Istället måste barnen själva taför sig ur kärlen.

-- Men de minsta når inte upp till maten, säger Lena Isaksson.

Istället får lärarna rycka in på andra sidan disken och portionera maten åt de mindre barnen.

Saken har diskuterats inom skolledningen och kostenheten.

-- Vi håller på att titta på om man kan bygga en ramp åt de små barnen, säger Maria Pihlajärvi.

När det gäller klagomål på skolmatens kvalité, säger MariaPihlajärvi att kostenheten gör vad den kan med de resurser somtilldelats.

-- Men vi ska också göra studiebesök hos vår grossist och föra fram våra synpunkter på råvarorna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om