Åtvidabergs kommun är tvingad att göra stora besparingar och en del i detta arbete är att kommunen inte längre skall ha någon tjänst som konsumentvägledare.
-- Den befattningen upphörde från årsskiftet efter att ha funnits i många års tid, själv hade jag jobbet från år 2000, berättar Gudrun.
Det rörde sig dock inte om en renodlad befattning i konsumentvägledning så Gudrun kompletterade sitt heltidsarbete med uppgifter inom bl a arbetsmarknadsenheten.
-- Då jag fick reda på att mitt tidigare jobb skulle upphöra blev jag nedstämd. Jag undrade över vad som skall hända i framtiden.
Men undan för undan tyckte Gudrun att det kändes bättre. Hon började tänka att det här kanske kan leda till en nytändning i arbetslivet, att hon kanske kunde få ett nytt jobb som är minst lika berikande och intressant.
Eftersom hon arbetat i kommunen i 28 års tid var det ingen större risk att bli friställd.
Och då en förskollärarexamen, från år 1975, finns i botten fanns ett alternativt yrkesområde att söka sig till.
Gudrun har jobbat som förskollärare i större eller mindre omfattning under årens lopp, senast för tjugo år sedan.
Då hon fick höra att kommunen sökte en förskollärare i kommunens norra del blev hon intresserad. Det kunde vara något!
Gudrun erbjöds och tackade ja till en heltidstjänst i Björsäter. Under den första arbetsdagen blev det ett varmt mottagande av övrig personal.
-- Jag känner mig verkligen välkommen och känner redan att jag kommer att stortrivas med jobbet.
Gudrun Friström bor i Odensgöl, som ligger en mil från Björsäter. Det gör att det nu är närmare till arbetet än då jobbet fanns i kommunhuset i Åtvidaberg.
-- Visst kan det kännas svårt då ens tjänst försvinner, men i mitt fall har allt utvecklats på ett väldigt bra sätt, summerar Gudrun Friström.