Svävaren blir en dagslända

Det blir trafik med svävare över Sommen redan i sommar. Men bara för en dag, på prov för att se hur det fungerar och vilka reaktioner det väcker.

blåvik2004-03-13 07:04

Stiftelsen Sommen har hyrt in svävare som provkörs i sommar. I torsdags beslutade länsstyrelsen att bevilja tillfälligt tillstånd, som gäller en enda dag mellan klockan 9 och 16. Vilken dag det blir än inte klart ännu.

Bara ett företag i Sverige tillverkar svävare. Representanter kommer från Stockholm för att visa en modell.

Idén bakom projektet står Sommenutvecklare Per-Ola Johansson för. Tanken är att svävaren ska trafikera Sommen året om eftersom den tar sig fram på både vatten och is. Den ska göra ett antal turer varje morgon och kväll mellan Malexander, Torp-ön, Blåvik och Tranås. Svävaren kan komma upp i en hastighet på 70 kilometer i timmen, men i tidtabellen har man räknat på att den ska gå i 45. Men det är ingenting som är klart.

Positivt

-- När jag presenterade min idé för stiftelsen skrattade de och tyckte att jag var helt galen. Det är positivt att vi har dragit igång det här nu. Om de flesta tycker om idén kommer vi att gå vidare, men om reaktionerna blir annorlunda lägger vi ner projektet, säger Per-Ola Johansson.

Han tror att många bara sett svävaren som går mellan Malmö och Köpenhamn. Den är betydligt större och låter mer. Många oroas över bland annat miljöförstöring och buller. En svävare smutsar inte ner lika mycket som en motorbåt. Inte låter den mer än en motorbåt heller.

-- Om motorbåtar vore förbjudna i Sommen skulle jag inte ens ha tänkt tanken. Testet i sommar gör vi för att i första hand se hur snabbt det går att åka mellan de ställen vi tänkt att svävaren ska trafikera. Man ska även göra bullermätningar. Så kan alla bilda sig en egen uppfattning när de kan se och höra svävaren, berättar Per-Ola.

Stiftelsen Sommen måste få ihop pengar om projektet ska kunna startas. Om allt går bra ska man försöka få ett permanent tillstånd. Per-Ola Johansson tror att det kommer att ta minst ett halvår att få det beviljat. Det är en lång process som väntar.

Svensktillverkad

Vilken svävare som ska köpas in är inte bestämt. Den som används på provdagen är visserligen svensktillverkad, men priset talar emot. Den kostar 450 000 -- 475 000 kronor.

-- De som har mest att vinna på det här projektet är Blåviksborna. Det skulle bara ta ett par minuter för dem att ta sig till Tranås istället för 35 minuter att åka runt sjön. En annan fördel är att det kommer att bli mer attraktivt att bo i Malexander. De gymnasieelever som bor i Malexander i dag går i skolan i Mjölby och måste vara inackorderade där, säger Per-Ola.

Stiftelsen Sommens ordförande, Per-Arne Larsson, tycker det är spännande att idén kommit så långt som till test.

-- Varför skulle det inte fungera här när det går bra i skärgården? Det kommer att bli bättre för många, inte minst för alla de som bosätter sig i sina fritidshus när de blir äldre. Räddningstjänsten blir också vinnare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om