Visste du att gula blommor kan betyda "du är solen i mitt liv", men också signalera falskhet och till och med otrohet? Blomsterspråket – att tala med hjälp av blommor var stort på 1800- och 1900-talet, i alla fall som underhållningskonst, men kanske också för att förmedla hemliga kärleksbudskap eller be om förlåtelse. Och än i dag låter vi blommorna tala åt oss.

Jag tror fortfarande att det kan vara lättare att skicka en vacker bukett än att uttrycka sig i ord, även om blomsterspråket inte används så mycket i dag. Det som är viktigt är att det blir vackert i färg och form, säger floristen Hanna Eriksson på Floristkompaniet i Stockholm.

Blomma med budskap

Artikelbild

| Det är populärt att blanda vilt till en explosion av färg.

Hon stökar i gång dagen bland högsträckta, grönskande trädkronor, stadiga kaktusar, spetsiga aloe veror, spretiga körsbärskvistar och krukor fyllda av färggranna blomsterfång. Att ge bort röda rosor, som har en tydlig association till kärlek och romantik, till chefen kan kanske skicka fel budskap, men bortsett från det går det inte att göra några direkta misstag.

Men det är bra om man har lite koll på vad mottagaren tycker om så att man kan hitta något som passar, säger Hanna.

Hon visar ett litet gulnat häfte från år 1874. I "Nyaste blomsterspråket" står bland annat att läsa att kaprifol betyder "Ju mer ditt öga mot mig strålar ju mer jag älskar dig" medan biskopsmössa signalerar "du är skenhelig". Och en bukett i rött, vitt och blått betyder på blomsterspråk frieri.

Bengt Arvidsson är doktor i teologi vid Lunds universitet 1987. Han berättar att böcker om blomsterspråket började poppa upp över hela Europa på 1800- och 1900-talet, men budskapen kunde gå vitt isär.

Artikelbild

| I "Nyaste blomsterspråket" från år 1874 står bland annat att läsa att kaprifol betyder "Ju mer ditt öga mot mig strålar ju mer jag älskar dig" medan biskopsmössa signalerar "du är skenhelig".

Blomsterspråket är inget entydigt språk, det var mycket till för att roa. Idén är att uttrycka känslor som är svåra att uttrycka och det gör man fortfarande. Blommor betyder oerhört mycket. Kommer man till ett sorghus har man ofta en blomma med sig, men säger kanske inte så många ord.

Lång historia

Artikelbild

| I häftet "Nyaste blomsterspråket" från år 1874 finns beskrivningar över olika blommors betydelser.

Ur ett idéhistoriskt perspektiv ansåg man under romantiken att naturen var besjälad och att det fanns osynliga budskap i växterna.

Man kan läsa om trädgårds- och växtsymbolik i botaniska verk redan på 1500-talet, säger Bengt Arvidsson.
Artikelbild

| "I en klassisk bukett är det fint att inte blanda in för mycket. Rosen kan få tala för sig själv", säger Hanna Eriksson. Här syns bulliga kvistrosor, ginst och syren.

Litteraturen och populärkulturen svämmar över av referenser till vår rika flora, vitt skilda grupper, från The Rolling Stones till Sven-Ingvars, har sjungit om blommor. Men en bukett används inte bara för uppvaktning. I bland annat USA finns företag specialiserade på att skicka döda blommor som hämnd för oförrätter. Men vanligare är nog ändå att använda de sirliga skönheterna för att flirta.

Rosor är typiska för kärlek. Blomsterspråket bygger på att det fanns en viss blyghet mellan könen. Kanske vågade männen inte framföra sina känslor? gissar Bengt Arvidsson.
Artikelbild

| En djupröd ranunkel.

Till alla hjärtans dag sker en explosion i just rosförsäljning.

Hela världen vill ha röda rosor samtidigt, så priset går upp till nästan det dubbla. Ett bra tips är att välja något annat, då kan man få mer blommor för pengarna, säger Hanna Eriksson.
Artikelbild

| Bara fantasin sätter gränserna för hur man får ihop en passande bukett. Den som vill inspireras av äldre tiders blomsterspråk kan bläddra i gamla böcker.

Och man behöver inte ge bort en maffig jättebukett för att visa att man tycker om någon.

Man kan välja en enda fin, större ros av bra kvalitet. Det blir något extra. Jag tycker att alla ska kunna ge någonting. En enkel vallmo eller en vacker anemon säger också jättemycket.
Artikelbild

| Från cyklamenknölen sträcker sig små nätta blommor från en stor jordig klump.

Vild uppsättning

Hanna plockar ihop en egen favoritbukett. Syrén, ranunkel, anemon, kungsängslilja, vallmo och luktärt. En visuell fest av skiftningar i rosa, djuprött, vitt och rost.

Artikelbild

| Floristen Hanna Eriksson.

Det är populärt att blanda vilt, man vill ha något som inte är så tillrättalagt, utan mer naturligt, säger hon.

Anemon är hennes absoluta favorit.

Den är skör och uttrycker hopp och längtan om vår. Den är vacker från att den är knopp till att den vissnar. Den finns i många färger och har vackra små detaljer, säger hon.

Ett tips är att välja det som är i säsong. Just nu står våren för dörren med anemoner, ranunklar och tulpaner, men även försommarens blommor, som luktärt och syren, börjar komma. Och för den som vill att uppsättningen ska prunka länge av liv och kärlek finns det några sorter som är bättre än andra.

Franska tulpaner står mycket längre än vanliga tulpaner. Blommande kvistar som kvitten blir fint och tuberosa och nejlikor är väldigt hållbara, säger Hanna Eriksson.