Den grå himlen hänger tung över Christchurch och ger en tydlig bild av stämningen i staden.

En vanlig lördag i mars hade det varit full aktivitet här. I Hagley park hade tiotusentals gått på kricketlandskamp och många hade glatts åt att få se Bryan Adams konsert – som nu är inställd. Och stadens krogar hade laddat för ännu en lördagskväll.

Men nu. Någon enstaka joggare, en och annan hundägare. I en park större än en genomsnittlig svensk småstad.

Artikelbild

| En polis står vakt nära Al Noor-moskén i Christchurch.

På gatorna, ännu mer öde.

”Vi måste gå vidare”

Ett par hundra meter från Al Noor-moskén lägger Maureen ner blommor till minne för offren. Hon är en av alla som vill hedra de omkomna, men mest försöka att laga samhället, bit för bit.

Vad mer kan vi göra? Det var fruktansvärt, jag har gråtit och gråtit. Men vi måste gå vidare. Tillsammans, säger hon och torkar bort fler tårar.

I likhet med många andra vid Christchurchs redan flerfaldiga spontana minnesplatser med blommor och dikter vill Maureen inte uppge hela sitt namn.

Jag vill inte ha mitt namn där ute. Det är inte det här hemska jag vill bli ihågkommen för, säger Maureen och kramar om sin tonårsdotter.

Tyst står människor i grupper och gråter, de flesta har med sig blommor. K-pistbeväpnade poliser tittar på men behöver inte göra något, mer än att mota bort pressfotograferna som alla jagar samma bild.

"Var så fridfullt"

En bit bort, så nära Al Noor-moskén man kan komma på grund av avspärrningarna, står Kamil.

Min lillebrors kompis var i moskén. Men han klarade sig. Han hoppade över ett staket, säger Kamil, som inte heller vill uppge hela sitt namn.
Jag var på jobbet, på ett kontor bara på andra sidan parken när det hände. De låste in oss och polisen förbjöd oss att lämna huset.
Det är inte klokt, här som var så fridfullt. Och det är en av landets äldsta moskéer som alltid har stått där för oss.

Spöklikt tomt

Högarna med blommor växer, på några ställen är de ersatta av flaggor, på andra av kort och ballonger. Överallt är det stillsamt och spöklikt tyst, men här syns också ny kamratskap.

Be strong, säger en passerande man till en främling som står och ser oroad ut. Var stark.

På flygplatsen är säkerheten höjd, på stans nöjesgator ekar det tomt. Enstaka lördagsfirare tar sig en öl, någon äter, men många ställen är igenbommade för helgen.

Vi brukar ha fullt nu, men. . . sitt var du vill, säger bartendern Robin på en restaurang mitt i staden och pekar in mot en tyst lokal.
Var alla är? Jag vet inte. Hemma kanske?

Polis och bårbilar

Avspärrningarna går över stora områden runt de två moskéerna, Al Noor och Linwood, och kommer fortsätta vara uppe över helgen. Bara enstaka bilar får passera. De boende i området förstås, polisen. Och bårbilarna. Under bara en kvart tidigare på lördagen hinner två lämna moskén.

Där kommer en till. Det är inte den första jag ser i dag. Det är så hemskt, säger Maureen.

Hon bor några kilometer bort, och är inte del av den nära gemenskapen som de flesta av offren tillhör. Men, som hon säger, hon tillhör Christchurch och samhället måste stå enat.