Vill aldrig sluta köra grävmaskin trots 30 år i yrket

Trots att Arne Köhl från Borensberg har drivit Mantorp Svets och Maskin AB i många år så tröttnar han inte. "Jag är väldigt glad att ha ett arbete jag inte längtar bort ifrån".

I snart 30 år har Arne Köhl från Borensberg drivit Mantorp svets och maskin. Trots den höga arbetsbelastningen tycker han alltid det är roligt att gå till jobbet.

I snart 30 år har Arne Köhl från Borensberg drivit Mantorp svets och maskin. Trots den höga arbetsbelastningen tycker han alltid det är roligt att gå till jobbet.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2024-02-17 14:02

Vi möts på familjegården Olofstorp några kilometer utanför Borensberg. Arne har just parkerat sin gula grävlastare utanför maskinhallen och passar på att visa runt på gården som hans pappa köpte 1956.

– Det är lite kul att min pappa sålde av mark till gården när han inte ville hålla på med lantbruksverksamhet, och så köpte jag tillbaka den för några år sen. Då blev gården komplett igen enligt mig, säger Arne och ler. 

undefined
Arne Köhl har bott på olika ställen genom åren men känner sig allra mest hemma i Borensberg.
undefined
Den största maskinhallen på gården har Arne själv ritat och designat. Han berättar att hans pappa sålde av gårdens mark när familjen först köpte gården. För några år sedan köpte Arne tillbaka marken och tycker att gården känns komplett igen.

Genom åren har han bott på lite olika ställen men han är tydlig med var han känner sig allra mest som hemma.

– Jag är ju född och uppvuxen här och även om jag bott i både Stockholm och Mantorp känns Borensberg mest trivsamt. 

Det är snart 30 år sedan Arne bestämde sig för att starta Mantorp Svets och Maskin AB som är verksamt inom mark- och anläggningsentreprenad.

– Jag bodde i Mantorp då, det blev bara så att företagsnamnet fick följa med även när jag flyttade verksamheten till Borensberg. 

Arne har uppnått pensionsåldern men säger att han ändå arbetar på ungefär som vanligt.

– Jag har faktiskt dragit ner till halvtid i verksamheten och jobbar nu bara 40 timmar i veckan, säger han och skrattar högt. 

undefined
På gården Olofstorp, som varit i familjens ägor sen 1956, står det många olika delar till grävmaskiner på gårdsplanen.

Tycker du det är det svårt att trappa ner på arbetet?

– Både ja och nej. Jag är så himla investerad i jobbet att det knappt känns som att jag går till arbetet. Jag har semester tre dagar i rad på sommaren och då åker jag och frun till Stockholm. Jag är väldigt glad och tacksam att ha ett arbete som jag inte längtar bort ifrån. Det är fortfarande otroligt roligt även om man gjort samma sak i tre decennier. 

Tror du det går att lägga av helt?

– Nej, det är tveksamt om det helt går att sluta köra grävmaskiner. Min son Anton arbetar tillsammans med mig så verksamheten skulle inte stanna av även om jag gick ner i tid. Jag har en plan på att trappa ner ytterligare om tre år. Sedan några år tillbaka har jag haft muskelreumatism. Lite komiskt nog är jag väderkänslig, det passar ju bra när man just nu plogar snö mitt i nätterna. 

undefined
I snart 30 år har Arne Köhl från Borensberg drivit Mantorp svets och maskin. Trots den höga arbetsbelastningen tycker han alltid det är roligt att gå till jobbet.
undefined
Snöplogning har varit vinterns stora arbete för Arne och hans anställda. Han vill gärna börja skottningen kl 02 på natten så det är klart tills dess att arbetare som börjar tidigt åker till jobbet.

Arne berättar att han gillar rutiner när det kommer till just snöplogning. Han vill komma igång runt klockan 02.00 så att även de som börjar tidigt kan åka på plogade vägar.  

– Man kan säga att det är en yrkesskada i den här branschen att ofta kolla vädret. Man blir lite av en lokal vädergud också. 

Kan du förklara hur du menar?

– Man lär sig hur vindarna blåser och var det kan blåsa igen och krävas en extra plogning. Jag gillar att få styra mitt arbete själv och hade inte kunnat arbeta exempelvis industriellt eller kommunalt och behövt ta order. Jag gillar att få bestämma, säger Arne och ler. 

undefined
Arne Köhl visar den mindre grävmaskin han planerar att köra när han senare går i "pension", som han säger genom att göra citationstecken med fingrarna.

Du fyller 67 år i år, har du några planer på att gå helt i pension?

– Oj, måste vi prata om det. Jag kommer nog alltid jobba med något. 

Hur har du förberett dig på det?

– Jag har köpt en mindre grävmaskin, säger Arne och skrattar högt.

Han visar den orangea 1,9 ton tunga lilla grävmaskinen som står i den mindre maskinhallen på gården. 

– Den går nog att ha mycket roligt med även när jag närmar mig 70 år. 

Vad händer den närmaste tiden?

– Jag och frun Britt-Marie ska snart hämta hem en liten valp från Mantorp och kommer det mer snö så blir det lite mer jobb igen. I så fall kanske jag inte klarar mig på 40 timmars vecka denna gång heller, säger Arne. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!