1975 fick Vättern ett utökat strandskydd om 150 meter upp på land och i vattnet. Det innebär att bland annat nybyggnationer och ombyggnationer av hus inom gränsen måste prövas och få dispens. Det måste alltså finnas särskilda skäl för att tillåta bebyggelsen. Men 2009 ändrades lagen och länsstyrelsen tvingades se över det utökade skyddet för att se om det behövdes eller om det generella skyddet om 100 meter kunde räcka. Genomgången är nu klar och vad gäller Vättern är förslaget att skyddet inte förändras.
– Annars är den stora förändringen att vi föreslår ett skydd på 300 meter ut i vattnet. Det är ett långsiktigt tänkande. Framöver kan det ju komma planer på exempelvis flytande bebyggelse, pirar och vindkraftsetableringar, säger Emma Hagström på länsstyrelsen.
Också uppe på Omberg blir skyddet 300 meter, något som Vadstena kommun inte ser som något problem.
I Motala gäller den stora förändringen Göta Kanal. Där föreslås en återgång från 150 meter till 100 meter.
– För upplevelsen av Göta Kanal behövs inte 150 meter. Det område som behöver skyddas där är ju dragvägarna och träden och de är planerade precis intill kanalen, säger Emma Hagström.
Det här ses som positivt i Motala där man gärna ser bostäder i Borensberg, vid Brunneby näs, närmare än 150 meter från kanalen. Helst skulle kommunen se bostäder också närmare än 100 meter.
– Vi ser det som en markering att länsstyrelsen i det här fallet inte anser att strandskyddet är så viktigt utan att det nu skulle kunna gå att få diskens för att bygga närmare i kanalen vid Brunneby näs, säger stadsbyggnadschef Leif Sjögren.
Enligt honom kommer kommunen framöver att ta en kontakt med länsstyrelsen för att diskutera den frågan.