Nu råder full bemanning av läkare på vårdcentralen i Borensberg, för första gången sedan i maj 2002.
På måndagen började den fjärde av de fyra distriktsläkarna sin tjänst. Dess utom finns ytterligare två blivande allmänläkare på plats.
-- Läkare är den personalgrupp som är svårast att få tag på, säger Gun Lindgren, chef för vårdcentralen. Det tillkommer inte några nya läkare, de byter bara jobb med varandra och just nu är det vi som har vinstlotten.
-- Nu kan vi ge patienterna den vård de behöver. De slipper att komma till olika läkare, säger Gun Lindgren.
Krisen i Borensberg förvärrades ytterligare under sommaren 2004 när läkaren Roger Bergling slutade för att börja i Boxholm. Hyrdoktorer kom i stället.
-- Med två läkare på plats hann vi knappt ens med att sköta det akuta, säger Per Olsson, ansvarig för den medicinska ledningen.
När olika läkare turas om att möta patienterna från ena veckan till den andra blir vården sämre.
-- Det blir svårt att följa upp vad som händer med patienterna, det blir ingen kontinuitet, säger Per Olsson vars jobb underlättas betydligt nu.
Han har funnits i Borensberg sedan 1994. I juni 2005 började Tommy Nilsson och i september Laura Blackadder.
Hon förklarar varför hon valde Borensberg:
-- Här är en blandad befolkning med äldreboenden och barnavårdscentral. Eftersom vårdcentralen inte ligger precis bredvid sjukhuset möter vi fler sorters uppgifter. Vi får göra en första bedömning. Det är utvecklande. Man lär sig något varje dag.
Omkring 100 patienter beräknas ha lämnat Borensberg för någon annan vårdcentral under läkarbristens tid. Det finns 7 600 personer i upptagningsområdet och 7 220 av dem är listade i Borensberg.
Ända sedan 1995 har läkarna i Borensberg haft en öppen telefontid varje morgon (utom onsdagar) då patienterna har kunnat ringa direkt, utan att först få tillstånd av någon sjuksköterska.
-- Däremot kommer vi snart att införa tidsbokning på barnavårdscentralen, berättar Gun Lindgren. Det sker för att vi ska kunna tillgodose de nyblivna föräldrarnas olika behov, för att få bra kvalitet på vården.