Bättre lokaler gjorde allt bättre

Nya lokaler lyfter äldreomsorgen i Motala. Det är i alla fall Husbygården i Borensberg ett bevis på.

Bingo! ropar Karin Andersson och får ta vinsten från fruktfatet.

Bingo! ropar Karin Andersson och får ta vinsten från fruktfatet.

Foto:

BORENSBERG2002-03-20 07:24

Äldreboendet Husbygården, på övervåningen i Borensbergs vårdcentral, tillkom sedan Berga hem tjänat ut sin roll.

Här fick 22 pensionärer rymliga rum, samtidigt som personalen slapp trånga toaletter och hälsovådliga lyft. Men kanske viktigast av allt -- nu gavs också rejäla förutsättningar att utveckla verksamhetens innehåll.

Ett gott exempel

Redan efter det första året framhålls Husbygården som ett gott exempel på en äldreomsorg som sätter den boendes enskilda behov och önskemål i fokus.

Omdömet är länsstyrelsens, kommunernas tillsynsenhet för all socialtjänst.

Kontaktmannaskap och ankomstsamtal är nyckelord i sammanhanget.

-- Jag, en sjuksköterska och en av undersköterskorna tar emot den boende och dennes anhöriga vid inflyttningen. Vi tar reda på vilken vård som krävs och vilka behov den boende har. Det utgör sedan arbetsplanen, berättar enhetschefen Margareta Andersson.

Vin till maten

Undersköterskan blir sedan den som svarar för att det också blir som man har kommit överens om.

Således finns nu på Husbygården en gentleman som inte behöver ge avkall på sina krav att få gå snyggt klädd även till vardags och få ett glas vin serverat till maten.

Husbygården har visserligen delat upp de 22 lägenheterna i mindre arbetsenheter. Men att här tala om ”avdelningar” är förbjudet.

Boendet ska inte förknippas med någon landstingsaktig vårdinrättning.

Saknar inte Berga

-- Pensionärerna är inte på någon institution. De bor här och har sina egna hyreskontrakt, sammanfattar Margareta Andersson.

Samtidigt vilar ändå en kollektiv, familjär stämning över det dagliga på Husbygården. Umgänget mellan personal och boende faller sig mer naturligt när personalen fixar frukost- och kvällsmålen i nära anslutning till lägenheterna och pensionärerna får vara med och tycka till om matsedeln.

-- Vi kommer bra överens. Och på onsdagar kommer väntjänsten och tar oss ut. Det är bra, för flickorna kan ju inte hinna med allt, säger Agnes Johansson.

Hon saknar inte Berga hem och säger sig tala för alla när hon berättar att ingen har vantrivts med flytten.

”Måste ha krämpor”

Agnes visar sitt rum. Stor golvyta och alldeles innanför dörren ett pentry.

-- Men jag använder det bara för att koka lite kaffe när jag får besök av släkten. Annars kopplar jag mest av här inne. Jag gillar att läsa, deckare mest, och så tittar jag lite på tv. Det bästa med rummet är storleken. Nu har jag kunnat ta hit några av mina gamla möbler. På Berga fick de inte plats.

I badrummet står både en tvättmaskin och en torktumlare. Personalen finns till hands när hon behöver tvätta.

Agnes Johansson, ursprungligen från Linköping, är pigg. Än har hon syn och hörsel i behåll. Liksom humorn.

-- Ja, jag hänger med bra. Men det är höfterna som är problemet, de är helt slut. Men så är det -- några krämpor måste man ha för att få bo här, skrattar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om