Det är tyst och lugnt på stallplanen på lördagseftermiddagen. Det är fortfarande varmt i luften efter fredagens oväder men ännu en gång tornar mörka moln upp sig på himlen. En tjej förbereder sin häst för en ridtur och lämnar den ena stallbyggnaden. Där hade en av de olycksdrabbade hästarna tidigare sitt hem.
Lars-Örjan Hovbrandt, medlem i föreningen sedan fyra år, tar emot. Han säger att tjejerna som just förlorat sina hästar inte orkar träffa oss och prata om olyckan. Men själv har han hunnit prata med två av dem och berättar att de är ledsna och chockade.
- Det är bara tårar, säger han.
Hon såg blixten
Det var vid 14.40- tiden som blixten slog ner i en träddunge där fyra av totalt sju ston sökt skydd. Tre avled direkt medan den fjärde skrämd lyckades undkomma.
Enligt Hovbrandt blev en syster till en av hästägarna vittne till olyckan. Om den inträffat en och en halv timme tidigare hade dessutom flera barn, mellan sju och tolv år, varit på plats eftersom ett ridläger just avslutats.
- Jag vet att man diskuterade om hästarna skulle tas in i stallet i samband med ovädret, fortsätter Lars-Örjan Hovbrandt.
Han berättar att det fanns en oro hos hästägarna eftersom anläggningen drabbades av åskan redan i fjol. Då slog blixten ner i ett elaggregat i anslutning till det ena stallet. Lyckligtvis kom ingen till skada den gången.
Händer varje år
Stig Isgren, brandförman på räddningstjänsten, säger att det är en väldig otur när hästar drabbas på det här viset men att det händer varje år, någonstans i landet.
- Och det är typiskt för hästar att de tar skydd under träd, säger han.
Isgrens råd till hästägare är att ta in djuren när ett kraftigt oväder närmar sig och stanna kvar på platsen tills det gått över. En åskledare på stallbyggnaden är också ett alternativ, för att undvika en katastrof.