– Jag har ingen som helst brådska härifrån utan jag vill att någon lokalperson köper verksamheten och driver den i liknande anda, säger Caroline Hultmark.
Sommaren 2017 öppnade Caroline tillsammans med sin pappa Bengt Wall upp dörrarna till Frendo efter att macken varit stängd i nio år.
– Pappa är fortfarande med som delägare men vi fick mer eller mindre tvinga honom att gå i pension när pandemin kom, säger Caroline och ler.
Innan Frendotiden var hon 15 år på Ikeas bistroservering och berättar att hon inte kan tänka sig annat arbete än inom serviceyrket.
– Där var det konstant ett högre tempo och mer produktion på plats, med mycket människor. Här uppskattar jag de personliga mötena och med vissa kunder som handlar ofta får man en form av relation till.
Caroline berättar det inte känns som åtta år har gått på macken förutom när vissa kunder kommer in.
– När småbarnen som kom i barnvagn nu går i skolan, eller när epa-ungdomarna kommer in med sina nytagna körkort. Senast idag hade jag en tjej här som körde epa till skolan som nu är vuxen och bor i Örebro, vi fikade tillsammans i en timme. Det är sådant som gör serviceyrket så speciellt, säger hon och ler.
Epa-ungdomar har fått en del kritik i Borensberg. Frendo har varit en samlingsplats för dem. Hur upplever du de motorburna ungdomarna?
– Överlag väldigt bra. De är trevliga och jag tycker vi har bra kontakt med dem. Generellt upplever jag att det mest är problem när det kommer andra epa-gäng hit. Vi har till och med fått till oss om det varit stökigt här från ortens ungdomar, vilket gör att vi kan agera på det. Det är tacksamt.
Caroline bor med sin familj i Ljungsbro, men har på senare tid sett sig om efter bostad runt Borensberg.
– Det är en lätt by att tycka om. Det mesta i butiksväg finns och närheten till de varierande naturmiljöerna är tilltalande för oss. Vi kikar lite på boenden en bit utanför byn.
Det finns butiker i Borensberg som upplever att ortsborna inte är trogna Borensbergshandlarna, vad tycker du om det?
– Det förstår jag inte alls. Utan ortsborna skulle vi inte finnas kvar och jag skulle uppskatta att 80 procent av våra kunder är just lokalbor.
– Vi försöker ju vara ha ett sånt sortiment som passar människor häromkring. Det tog ett tag i början att hitta det utbudet som efterfrågades. Vi hade mer råvaror och hushållsvaror i uppstarten men har insett att det vi har nu fungerar bäst.
Vad tror du kan vara en förutfattad mening om att jobba på mack?
– Att man måste vara bilkunnig för att jobba här, vilket inte stämmer. Vi har exempelvis sökmotorer för vilka motoroljor som passar vilka bilmärken, samma sak med torkarblad. Sen har vi förmånen att ha bilverkstaden Bil & Maskinteknik som grannar så vi brukar alltid få hjälp av dem om något större har hänt en kunds fordon.
Vad ser du för utmaningar för verksamheten?
– Efter åtta år blir man lite ”hemmablind” därav tankarna på att lämna över till någon annan som kommer med nya ögon och energi till att utveckla exempelvis sortiment och tjänster.
– Just nu ser jag mest fram emot sommaren, då folk sitter utanför och äter och glassfrysen öppnas lika många gånger som ytterdörren, säger Caroline och ler.