Jag känner inte igen kritiken säger Sven Andersson, miljöhandläggare på Prästtomta skjutfält, efter gårdagens artikel i Corren.
I gårdagens Corren berättade vi om missnöjet bland flera av de som bor nära Prästtomta skjutfält. Ett missnöje som resulterat i en överklagan till Miljödomstolen där man ifrågasätter länsstyrelsens beslut om den fortsatta verksamheten på området. Främst handlar det om den höga bullernivån från sprängningar i området och om helikoptrar som inte håller sig till sina flygstråk.
Sven Andersson jobbar med miljöärenden på Prästtomta skjutfält och han känner inte igen sig i kritiken.
-- Det är naturligtvis jättetråkigt när grannarna inte tycker att vi är tillräckligt tysta. Men vi jobbar hela tiden med att minska ljudnivån.
Sven Andersson berättar att miljöarbetet är ett ständigt pågående arbete och att man har dragit ner på bullret avsevärt de senaste 10--20 åren.
-- Det där med att vi skulle smälla av upptill 100 kilo sprängmedel stämmer inte. Vi får enligt lag inte skjuta starkare än 10 kilo ovan mark.
Under mark får militären däremot smälla av betydligt kraftigare laddningar men det ger inget buller ifrån sig enligt Sven Andersson.
Problemet med helikoptrar som flyger in över hustak vet han inget om. Han berättar att de helikoptrar som används i dag är stora transportflyg som inte flyger så lågt.
-- Nu är det ju mest helikopterflottiljen som flyger på området. Men att de skulle missa sina flygstråk så markant låter inte troligt.
Sven Andersson berättar att han försöker ha en bra dialog med grannarna och han har ständigt kontakt med folk som bor vid skjutfältsgränsen. Att en överklagan var inlämnad hade Sven Andersson hört talas om. Men han har inte läst den. Däremot har han hört om skjutfältsgrannarnas klagomål på möten som länsstyrelsen anordnat. Sven Andersson har även fått möjlighet att kommentera dem skriftligt.
-- Deras synpunkter räknades in i länsstyrelsens beslut precis som våra. Detta verkar vara en sak mellan de boende och länsstyrelsen. Vi kan inget annat göra i dagsläget är att invänta Miljödomstolens och regeringens beslut.
-- Skjutfältet är ett riksintresse som levt kvar sedan 1962 och som förhoppningvis får leva kvar länge till, säger Sven Andersson.