Göta kanals finaste lusthus

Känt från kärleksfylld filmscen, från frimärke och reklam. Återfinns i mängder av kanalfarares fotoalbum: Det fantastiska lusthuset i Borensberg alldeles intill Göta kanal.

Foto:

Borensberg2007-05-24 00:00

Från Västanå gård i Borensberg går stigen mellan syrenbuskarna ner mot kanalen och lusthuset, som från det här hållet inte verkar så extremt ovanligt. Men det är innan man är framme och ser lusthuset uppbyggt på sina pelare och delvis hängande ut över kanalen.

Kanalbåtarna

Och det är definitivt innan man tagit steget in i det varsamt renoverade huset och fått en möjlighet att ana den fridfulla ron som kan sänka sig här.

Lusthuset, och förstås Västanå gård, ägs idag av Helene och Mikael Pettersson. Inte långt härifrån går gårdens får. En av de vita kanalbåtarna har precis hunnit passera kanalkröken där många vinkar till husets ägare när de är på plats.

- Vi borde vara här mer, säger Helene lite ursäktande. Men det är en bit att gå från huset med mat och kaffekorgar.

Fast här hålls en årlig kräftskiva och huset är ett fantastiskt ställe att dra sig tillbaka till med en bok, med älsklingsmusiken men utan mobilen.

Lusthuset är från 1870-talet när bröderna August och Johan Robert, söner till byggmästare Abraham Nyström, byggde det åt sin syster Johanna. Johanna och hennes man August Wiberg bodde på Västanå sedan 1846. Johannas bröder byggde också en ny huvudbyggnad på gården samt ladugård och brygghus.

Stolt och grant igen

När de nuvarande ägarna, Helen och Mikael Pettersson, tog över Västanå hade lusthuset en tid använts mest som förråd. En varsam renovering inleddes för några år sedan.

Med hjälp av egna kunskaper och erfarenheter av renoveringar samt förstås duktiga hantverkare och goda råd från länsantikvarieämbetet står lusthuset där idag åter stolt och grant.

Stolparna som det lutar sig på är delvis utbytta, murket trä har ersatt med friskt virke, och taket är helt nytt.

Det fanns inga bilder på hur lusthuset såg ut invändigt från början. Här har man fått gå efter olika fragment för att kunna återskapa miljön. Så har man till exempel gjort när det gäller panelen och där ögat luras att tro att panelen är av trä, medan den egentligen är skicklig ådringsmålad papp.

Hittade tapetrester

Golvsockeln däremot är i original liksom dörren och golvet, som består av kilformiga plankor och nåtat precis som på ett båtdäck, det vill säga tätat i skarvarna mellan golvplankorna.

För att få fram rätt kulörer inne i lusthuset har man fått skrapa sig igenom färg- och tapetlager. Där hittades också fragment av en tapet med stora medaljonger.

- Men vi kunde inte hitta någon liknande tapet, berättar Helene. Vi lät måla väggarna istället och är nöjda med resultatet.

Dekorationsmålningarna i taket är gjorda på samma sätt, där fanns ett litet stycke av originalmålningarna, som gick att gå efte. Just detta stycke har lämnats orört.

Men hur var det nu med reklamen? Lusthuset finns på reklamtrycksaker för Göta kanal i många olika länder. Frimärke? 2003 kom en serie frimärken med lusthus, varav "vårt" lusthus var ett av dem. Fotoalbum? Ingen kan gissa hur många kanalfarare som fotografera lusthuset. Och så var det kärleksscenen. I den första Göta kanalfilmen var Lena Andersson och Björn H:son Larsson alias Kim Anderzon och Stig Engström med i en kärleksscen just här, fast då fick lusthuset nöja sig med att vara i bakgrunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!