Hon beskriver det själv som en brokig väg som tog henne till det jobbet. Men redan som tonåring hade hon sommarjobb som just kyrkvaktmästare i Vikingstad församling.
– Jag var med i deras konfirmandarbete där som tonåring. Jag är från Västerlösa från början.
Maria beskriver att de pedagoger hon mötte i församlingen gjorde att hon växte som person.
Har du en kyrklig bakgrund?
– Nej inte alls. Inte mer än att när vi bodde i Västerlösa så fanns det inte så mycket annat att göra än vara med på barntimmarna och kanske barnkören. Men vi var inte kyrkliga.
Men du har en tro?
– Ja jag har en kristen tro. Men en väldigt öppen tro. Jag har en bild av att vi har en gud i världen med den har visats sig för människor på olika sätt. Därför har vi olika religioner. Vi har samma gud med tolkat detta olika. Du och jag ser på samma film men tolkar den olika.
Hon gick sedan en möbelsnickarutbildning, på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping plus ett år i Tibro och blev gesäll inom möbelsnickeri.
– Men så insåg jag att det är för industriellt, det är för tungt. Jätteroligt men min kropp kommer inte att klara av det här. Så ville jag egentligen rita möbler.
Hennes lärare föreslog då att hon skulle söka sig till träslöjdslärarbanan men lärarjobb var inget för Maria, det hade hon en gång sagt till sig själv. Frågan inställde sig då vad hon hade för andra intressen och i den frågeställning dök kyrkan upp som ett svar. Maria gick Svenska kyrkans grundkurs och hamnade till sist i Borensberg och Björkhällakyrkan på en praktikperiod.
– En frivillig praktik. Jag ringde och frågade om jag kunde få testa på lite mer för jag läste upp vissa ämnen på komvux för att kunna läsa på universitetet. Men så blev jag kvar här och det har jag varit sedan 2008.
Vad gör en kyrkvaktmästare?
– Har hand om de yttre områdena. Klipper gräs, häckar, räfsar, tömmer papperskorgar, byter lampor, kör maskiner, små lastare, det vill säga allt du kan tänka dig utomhus. Ett väldigt praktiskt jobb. Sedan är det naturligtvis inre skötsel, städar, målar, skruvar upp hyllor. Jag jobbar på begravningar som ljud och ljustekniker, tar emot kistorna och blommorna och är med under begravning, dop, vigslar och gudstjänster.
Det bästa med ditt jobb?
– Den stora variationen. Du möter folk och kan gå i din ensamhet och jobba i trädgården. Det som andra tycker är svårt det tycker jag är roligt.
Har du släppt möbelsnickrandet helt?
– Jag gick en möbelomtapetseringskurs för ett- och ett halvt år sedan. Vilket jag tycker är fantastiskt roligt. Någonstans ligger det där kvar att jag älskar att vara hantverkare och göra saker. Det är det där modet, att våga satsa på det helt, som inte riktigt finns där än. Men på hobbybasis, absolut.
Vad är det roliga med möbler?
– Det är en fascination. Det är vardagligt och enkelt men en tanke bakom och att man kan se det vackra i det.
Heltidsjobb och totalt fem barn - hur fixar du dygnets 24 timmar?
– Ja, det räcker ju inte alltid. Ibland så kraschar man ju. Så då får man ju ta ett dygn och titta i taket, spara sin energi, säger Maria men med ett stort leende och fortsätter:
– Jag tycker ju det är så roligt att göra saker. Att utföra saker. När det händer saker.
Är du alltid så här social och utåtriktad?
– Nej inte alltid. Jag har även ett stort behov av att vara själv. Att sortera allt jag varit med om. Få saker att landa. Jag har båda sidorna i mig.