Diskussionen om vatten- och avloppssituationen i området Kårgården, som Corren tidigare skrivit om, har förts under ett antal år mellan fastighetsägare, miljö- och hälsoskyddsenheten och vattenenheten. Boende har vid flera tillfällen undrat över möjligheterna att få koppla in sig på det kommunala va-nätet eftersom de har problem med kvaliteten och kapaciteten på dricksvattnet i sina egna brunnar.
Nyligen har vattenenheten genomfört en intresseundersökning bland fastighetsägarna angående olika möjligheter att anordna vatten- och avloppsförsörjning i området. Fyra alternativ angavs och 16 fastighetsägare svarade att de ville ansluta sig till kommunens vatten och avlopp enligt gällande taxa.
I oktober undersökte dessutom miljö- och hälso-skyddsenheten vattnet och avloppen på 16 fastigheter. Sju avloppsanläggningar är ok och sju är inte godkända. En fungerar inte och en fastighet saknar avloppsanläggning. Dricksvattenproven visade att det finns flera fall av otjänligt vatten och tjänligt med anmärkning.
Att bygga ut ledningssystemet beräknas kosta 1,8 miljoner kronor. Om så görs blir samtliga fastighets- ägare tvungna att betala en anslutningsavgift på drygt 90 000 kronor. Då får kommunen in 1,36 miljoner kronor.
- Grunden till beslutet är att så många är intresserade av detta. För drygt 90 000 kronor får varje fastighet kommunalt vatten och avlopp till tomtgränsen och sedan får man själv gräva ned två ledningar på cirka 1,7 meters djup fram till huset, säger Anders Rönnmark, gruppchef på Vattenenheten.
Enheten anser att kommunen borde se till att berörda fastigheter får tillgång till kommunalt vatten och avlopp av flera anledningar: Ur hälsoskyddssynpunkt eftersom vattnet på flera fastigheter inte är tjänligt och ur miljöskyddssynpunkt eftersom fastigheterna ligger inom ett vattenskyddsområde, vilket ställer högre miljökrav på omhändertagande av avloppsvatten.
Dessutom är antalet fastigheter precis under praxisgräns för att kommunen ska inrätta en allmän va-anläggning (en samlad bebyggelse på 20 till 30 fastigheter är annars kravet).
Tjänstemännen förslår nu att Vatten- och renhållningsnämnden ska godkänna, vid sammanträdet nästa vecka, att verksamhetsområdet för vatten och avlopp utökas och sedan överlämna ärendet till kommunfullmäktige som har sista ordet.