– Det har egentligen gått väldigt mycket snabbare än vad jag först tänkt det skulle göra. Jag trodde det skulle bli några år till som mackägare men när de här köparna dök upp så fick jag tänka om, säger Caroline Hultmark, ägare till Frendo.
På den lokala macken vid Tjällmovägen är det mesta sig likt. Slushmaskinen snurrar, korv med mos beställs och glassfrysen öppnas nästan lika ofta som entrédörren. Bredvid ingången till kassan står nya ägarna Lina Ljungberg och Stefan Alenius och hälsar på sina framtida kunder.
– När jag såg artikeln om att Caroline skulle sälja så kändes det lite ödesbestämt. Dagen innan hade Stefan och jag bestämt att vi skulle starta upp någon form av verksamhet tillsammans. Så jag kände mig lite fräck som tog kontakt med Caroline redan dagen efter artikel, säger Lina Ljungberg och ler.
Lina är ursprungligen från Korskrog men bor nu växelvis tillsammans med Stefan och parets barn i Borensberg och Norrköping.
– Jag har tidigare arbetat inom vården under många år, men har senaste tiden inte riktigt trivts och den här förändringen känns perfekt för oss.
Kommer ni båda att arbeta inom verksamheten?
– Jag har ett heltidsjobb som verkstadschef på Axima så jag kommer mest arbeta på timmar när det behövs. Lina är den som kommer arbeta mest i verksamheten med kunder. Det kommer passa henne perfekt, hon är väldigt social och känner redan väldigt mycket ortsbor, säger Stefan.
Kommer ni att förändra verksamheten något?
– Vi kommer att köra vidare i Carolines fotspår men har kikat på lite saker som vi fått tips om som inte finns att köpa på orten. Sen har vi såklart många framtidsplaner men inget som vi kommer att ändra på direkt, säger Lina.
Fler och fler mackar väljer att lägga ner sina bemannade verksamheter, är det något som oroar?
– Nej, inte alls. Jag tycker man märker att folk mer uppskattar möten som sker på mackar. Vi hoppas mer att moderna mackar är på uppgång, säger Stefan.
Hur definierar ni moderna mackar?
– Ett utbud av det som både passar folk på resande fot men också för boende här. Det ska finnas allt från lättare mat och godis, till glass och lite badleksaker, säger Stefan.
Caroline berättar att hon kommer vara kvar i verksamheten men som anställd under en period.
– Jag kommer arbeta på timmar och de som är anställda sedan innan kommer också vara kvar, så det känns som övergången kommer bli smidig för alla parter. Jag har en väldigt bra känsla för verksamhetens framtid, säger Caroline.