Wostep är den schweiziska urindustrins gemensamma program för träning och utbildning.
Urmakarskolan tar in tolv elever om året. De betalar 20 000 kronor om året förutom kurslitteratur och verktyg. De sist intagna eleverna riskerar alltså att betala 60 000 för en utbildning som inte blir internationellt gångbar.
- Utan Wostep-utbildning har eleverna inte alls samma möjligheter att få jobb, säger Anders Engström, vd för Watch Market, som genom Klockmaster är delägare i Urmakarskolan.
Orolig för skolan
Anders Engström tillägger att han är jätteorolig, både för eleverna och för skolan.
- Det är ytterst tråkigt för elevernas skull, säger Georg Müller, vice vd för Stjärnurmakarna.
Bakom det inträffade ligger en konflikt mellan skolans ägare, dels Sveriges urmakareförbund (SUF) dels Stjärnurmakarna, Klockmaster och Urfackmännens riksförbund.
"Kupp" på stämman
Den kan också beskrivas som en konflikt mellan den bransch som säljer klockor och SUF som mer har av en inriktning mot att förvalta kulturarvet.
Vid bolagsstämman för ett år sedan ändrades reglerna för styrelsens sammansättning på ett sätt som de tre branschrepresentanterna uppfattade som kuppartat. Styrelsen utökades från fem personer till sju.
- Vi blev erbjudna tre av sju platser mot tidigare tre av fem, berättar Georg Müller.
- Vi i SUF vill ha majoritet i styrelsen, men vi har aldrig velat utelämna de andra, säger Helén Holmström Jonsson, vice ordförande i SUF och även ledamot i skolstyrelsen.
Krav i ett år
Wostep har under ett år förgäves krävt att branschens representanter ska ta plats i styrelsen. Men 4 november meddelades förstaårseleverna att de inte skulle bli inskrivna hos Wostep.
Anders Mattsson i skolans styrelse säger att skolan har till den sista december på sig att leva upp till kraven från Schweiz.
- Vid senaste bolagsstämman för en dryg vecka sedan kunde vi uppfylla kraven och de små ägarna gavs garanterad plats. Men efter att ha bearbetats har vissa styrelseledamöter hoppat av, säger Anders Mattsson.
Till extra bolagsstämma 24 november finns ett förslag som Wostep ska kunna acceptera, menar Anders Mattsson som betonar att han är optimist.
Lärare uppsagd
Under tiden som konflikten pågått har huvudläraren för tredje årets utbildning sagt upp sig och rektorn, tillika vd, har blivit uppsagd. Elever beskriver situationen som kaotisk. Sidan Rädda urmakarskolan på Facebook hade på måndagen 85 "gillare".
Varför utökades styrelsen från fem till sju ledamöter?
- För att vi skulle få en styrelse som jobbar samordnat och som inte drivs av inre konflikter, svarar Anders Mattsson och tillägger att det är rimligt att en större ägare har ett större inflytande.
Det enda parterna i konflikten tycks vara helt överens om är att det är viktigt att ha fortsatt samarbete med Wostep.