Bakgrunden till mötet är en förstudie som LRF konsult tagit fram med stöd av Motala kommun. Totalt har cirka 50 lantbrukare i närområdet visat intresse, och av dessa träffades ett 20-tal på restaurangen vid Brunneby musteri på måndagskvällen.
Under mötet diskuterades bland annat frågan om placeringen av anläggningen, ekonomi och ägandeformer.
- Vi märker att suget är stort kring biogas. Speciellt i Stockholmstrakten. Bolag som Eon och Aga köper just nu in väldigt mycket gas, sa Christer Johansson från LRF konsult under träffen.
Gasen kan förvandlas till el för att värma lantbrukarnas hus med eller säljas vidare ut i elnätet. Merparten av biogasen är dock tänkt att användas som bränsle till kollektivtrafik och tjänstebilar i Motala.
- Vi får i dag biobränsle från Karshults reningsverk. Men det räcker bara till ungefär en fjärdedel av vad vi gör av med i kommunen. Resten måste vi köpa in från Linköping, säger Marie Hägglund, miljösamordnare på Motala kommun.
Enligt studien har lantbrukarna möjlighet att producera 25 000 ton stallgödsel till anläggningen. Intresset av att bidra med energigrödor, så som majs och sockerbetor, är ännu större.
Över 1 900 hektar räknar bönderna med att kunna odla på för ändamålet. Med den produktionen skulle cirka 60 gigawattimmar kunna tas ut, tillräckligt med energi för att kunna värma omkring 3 000 villor under ett år.
Om allt flyter på kan en färdig biogasanläggning vara verklighet inom 2-5 år. Kostnaden beräknas uppgå till mellan 70- 75 miljoner kronor.