Räknat i antal besökare vinner förstås Husbyfjöls marknad iBorensberg. Marknadsområdet är fyllt med besökare redan efter någratimmar.
Officiellt ska inte marknad börja förrän klockan tio på lördagsförmiddagen. Men redan från åtta har försäljare varit på plats.
-- Det drar igång tidigare och tidigare för varje år, säger GöranOhlson i arrangerande Lions Club och särskilt ansvarig för elen undermarknaden.
Han noterar det fina vädret som kräver kortärmat.
-- Troligtvis får vi runt 50 000 besökare i dag, säger han.
Husbyfjöl representerar en marknadsvariant som vi vant oss vid sedanårtionden. Ett stort varuutbud, men samtidigt gott om krims-krams. Enkorvkiosk där, ett tivoli där.
I det sammanhanget är Bert Nillgårds skärverktyg för köket enmarknadsklassiker. Den kan strimla grönsaker och rotfrukter på allaledder. Enkel och diska är den också. Nillgård demonstrerar och säljer.Men han pratar inte göteborgska, det brukar annars försäljare avmirakelverktyg och dito trasor göra.
Förr var det porr på Skänninge marken. Nu får den frigjordemarknadsbesökaren i Borensberg nöja sig med Bengt Tiderman som isäregen utstryrsel säljer snoppar och stjärtar i diverse oväntadeutföranden (en del grejer ser med förlov sagt riktigt kass ut). Plus endel skämtartiklar av mer traditionellt slag.
-- Skämt och oförskämt, ingen etik men erotik. Till en marknadbeskrev jag utbudet som "roligt och oroligt". De bad mig precisera"oroligt" innan de lät mig komma, säger han.
I det kroppsfixerade tidevarvet, går det nu också att tatuera sig påHusbyfjöls marknad. Men bara på ytan och med färg som försvinner efterett tag.
-- Vi tatuerade på riktigt förr. Nu kör vi det här som en kul grej, säger Motalabröderna Peter och Christmar Åkesson.
Bland ätande marknadsbesökare träffar vi familjen Ljung frånStockholm. Helene Ljung är Borensbergstös från början och ett bevis föratt Husbyfjöls marknad också blivit ett hemvändararrangemang.
-- Fast jag tycker nog att det här var roligare när jag själv varbarn. Nu är vi mest här för våra egna barns skull, medger hon mellantuggorna på en langos med räkfyllning.
Det är drygt två mil till Skänninge. Här pågår samtidigt en marknadmed medeltiden som tema. Men frågan är om det inte är mer modernt,eller mer "inne", än det låter. Tacka Jan Guillous Arn-böcker för det.
Birger Cederlund från Södra kärra mellan Medevi och Hammartillverkar brynjor och säger att han skulle kunna vara på enmedeltidsmarknad varenda dag under sommarhalvåret om han hade lust. Såstort har utbudet blivit.
Han berättar att det tar 100 timmar att göra en knälång och långärmad brynja, den största modellen. Men hur stor är kundkretsen?
-- Den är förstås begränsad till dem som är intresserade av medeltida krigskonst, säger Birger.
Trots ett hopp i tiden platsar Linköpingsklubben Rost på marknaden.Rost uttyds renässansorienterad stridsteknik. På drygt två år har manhunnit få 25 medlemmar som håller igång med att brottas och fäktas meddolkar och svärd och ibland också till häst.
-- Vi har gjort en idrottsklubb av intresset för äldre stridsteknik.Övningarna utgår från gamla italienska manuskript för fäktning. Varförde en gång skrevs är dock lite oklart, säger Gunnar Holmström.
Vapenskramlet är genomgående på marknaden. Tur då att sexårigaDeidre Gejel, om än utanför det officiella programmet, bjuder på literomantik. Medan mamma säljer keramik roar hon sig själv i gröngräsetvid ån med sina små medeltida figurer. Det ska bli bröllop mellanprinsessan Diane och riddaren Sigurd, om nu inte spelets häxa hinnerställa till det.
Marknaden är koncentrerad till Järntorget i gamla Skänninge.Gycklare ropar ut teaterföreställningar, det luktar inbjudande frångrillen på tavernan Glada galten och inte bara knallarna är tidsenligtklädda. Det är stämningsfyllt.
Marknadsgeneralen tycker att publiktillströmningen verkar varahyfsad, men låter det vara osagt om årets upplaga kommer att gå ihopsig ekonomiskt.
-- Tornerspelet kostar att arrangera, så det vill till att vi säljerbiljetter. Intäkterna från enbart knallarna och annonseringen täckerinte alla kostnader, säger han.