Den bilburna omsorgen förbjuds den 15 januari om inte flera villkor uppfylls.
Det är Kommunalfackets huvudskyddsombud Jessica Björk som kallat Arbetsmiljöverket till inspektion. Detta efter åtskilliga påstötningar.
- Siuationen är ett slitsamt stressmoment för personalen. Vi har i dag inte resurser till allt som måste göras, sammanfattar hon.
En av de två som utgör kortidsboendet Svanens nattbemanning får sätta sig i bil och åka till Tjällmo och hämta en kollega på Granlidens ålderdomshem. Dessa två bildar sedan en nattpatrull som ska besöka fyra fasta omsorgtagare och därutöver även åka på larm från andra äldre i egna boenden.
I genomsnitt lämnas den kvarvarande vårdaren på Svanen ensam tre timmar per natt tillsammans med omsorgstagare med tunga behov. Där måste varje natt i snitt sex-åtta larm hanteras.
- Svanen kräver en nattbemanning med två personer, säger Jessica Björk och Arbetsmiljöverket instämmer.
Personalen har reagerat på riskerna med att någon ensam ska behöva köra bil på den krokiga och viltrika länsväg 211. I samband med stormen Gudrun fälldes också ett träd över vägen i närheten av äldreomsorgens bil.
Mobiltelefontäckningen är dålig i området och det finns ingen utarbetad rutin för vad personalen på Svanen och Granliden ska göra om man misstänker att bilen råkat ut för en olycka. Instruktionen säger "slå larm", men ingen tycks veta vad det innebär. Här måste det bli ändring, kräver Arbetsmiljöverket.
Problemen har inte varit okända för socialnämndens politiker. Men några pengar som kan ge Borensberg/Tjällmo-området en renodlad nattpatrull har inte synts till. I valrörelsen lovade den tidigare s + v-majoriteten att prioritera frågan också ekonomiskt. Men från årsskiftet håller borgerligt dominerade Nystart Motala i pengarna.
- Vi har sagt att socialnämnden får lösa det här inom ram. Men är det så bråttom att något måste göras före 15 januari får vi kanske börja titta på alternativ, säger oppositionsrådet Kjell Fransson (fp).
Fransson fick i kommunfullmäktiges budgetdebatt i måndags hård kritik från s + v för det återkommande receptet att socialnämnden måste fördela om pengar till sina mest angelägna områdena.
Lite svårt eftersom vi har ett totalt underskott på nästan tio miljoner, avfärdade nämndens avgående ordförande Anders Andersson (v).
- Det går. Socialbidragen skulle kunna skäras ned med ytterligare tre miljoner och det går att spara inom administrationen av LSS-omsorgen. Sedan finns det ett antal andra administrativa tjänster som skulle göras om till rena vårdtjänster, hävdar Kjell Fransson.