Nu växer Borensberg

Motala kommun har stora planer för Borensberg. Samhället ska växa med 1 500 personer, hoppas politikerna som planerar att släppa ett 20-tal nya villa­tomter varje år.

I startgropen. Jan Grop bygger nytt på Morkullevägen i Borensberg. I bakgrunden hans nuvarande hus, med torn som fungerar som lusthus.

I startgropen. Jan Grop bygger nytt på Morkullevägen i Borensberg. I bakgrunden hans nuvarande hus, med torn som fungerar som lusthus.

Foto: Jeppe Gustafsson

Borensberg2014-12-18 06:00

Att växa med 1 500 invånare kan verka mycket för ett samhälle som Borensberg med i dag runt 3 000 invånare. Men faktum är att Borensberg haft en sådan tillväxtperiod förr: Mellan 1960 och 1980 växte samhället med över 1 400 personer. Sedan dess har befolkningstillväxten varit nästan obefintlig, men nu verkar det hända saker. Siffrorna för årets första nio månader visade på en ökning med 79 invånare.

Kommunen har tidigare sålt ett 20-tal tomter i områdena Vännerberga norra och Hagstigen västra. I översiktsplanen pekas ett tiotal platser ut där nya bostäder kan bli aktuella.

– Allra först släpper vi 13 av 35 tomter nordost om Husbyvägen. Där äger kommunen marken, så det är enklast att börja där, säger Henrik Edstam, mark- och exploateringsingenjör på Motala kommun.

Vid Husbyvägen är det tänkt att det ska bli en blandad bebyggelse med friliggande hus, kedjehus och parhus samt en förskola.

Utöver villatomterna hoppas kommunen att någon vill bygga flerbostadshus i centrala Borensberg.

– Då går det fortare med tillväxten och det finns ett stort behov av lägenheter. Det är många äldre som vill sälja sin villa och behöver en lägenhet att flytta till, säger Henrik Edstam.

Så här på vintern står det nästan stilla på byggfronten i Borensberg, men på Morkullevägen träffar vi på Jan Grop som håller på att bygga en ny villa bredvid sin gamla. Dialekten avslöjar hans stockholmska rötter.

– Jag tröttnade på trafiksituationen i Stockholm och föll för den lantliga idyllen i Borensberg. Det är jättehärligt att bo här, säger han.

Jan Grop, och hans fru Sylvia som är från Motala, flyttade först in i ett äldre hus på Älgstigen men byggde sedan eget på Morkullevägen.

– Det kostade 3,5 miljoner att bygga, men så är det också jättestort och full med all modern teknik som fanns då, 2009, berättar Jan.

Jan Grops svärföräldrar och svåger bor på samma gata, och nu är det alltså dags att bygga ett hus på granntomten. Till sommaren är det tänkt att familjen Grop ska flytta in där och sälja sitt gamla hus.

Varför ett nytt hus bredvid det gamla?

– Dels tycker jag att det ser så tråkigt ut med tomma tomter på gatan, jag vill att det ska bli färdigbyggt. Dels älskar jag byggprojekt – att förvandla en bit åkermark till en tomt med hus. Jag är byggare själv och tycker att det är kul att testa nya idéer på ett nytt hus, säger Jan Grop.

Det nya huset blir ett lågenergihus fullproppat med modern teknik, ett så kallat smart home, med avancerade styrsystem för till exempel värme, ljus, ljud och bild. Som kontrast till det högteknologiska planerar Jan ett sedumtak och använder nästan bara naturliga material som trä – det blir ett lösvirkeshus – kakel och klinkers.

Jan Grop har ritat huset, men trots att han har byggföretag själv låter han ett annat företag bygga huset.

– Jag bygger som privatperson, inte företag. Av någon anledning släpps tomterna bara till privatpersoner. Som företag får jag inte köpa en tomt och bygga, det tycker jag är jättekonstigt.

Jan Grop tror att det skulle bli mer byggt i Borensberg om kommunen var mer flexibel och lät både privatpersoner och företag köpa tomter.

– Då skulle jag kunna bygga ett par hus om året och sälja dem när de var färdiga. Det vore inga problem att sälja, det finns ju knappt ett ledigt hus att uppbringa i Borensberg. Jag skulle kunna anställa, Borensberg skulle växa och alla skulle tjäna på det.

Vi bollar Jan Grops kritik vidare till Henrik Edstam på kommunen.

– Vanliga villatomter släpper vi i första hand till tomtkön. Men om tomter blir stående osålda och vi får en fråga från ett företag så är vi nog inte omöjliga, vi skulle i alla fall vara beredda att diskutera det, kommenterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!