Nya lantbruksnäringar gynnar kvinnorna

Nya utvecklingsmöjligheter inom lantbruket gör det möjligt för fler kvinnor att försörja sig på landsbygden. Turism, förädling, gårdsbutiker och liknande är den snabbast växande delen av lantbruksföretagen.

Foto:

BORENSBERG2007-02-01 00:00

- Vi bor flera generationer på gården, det är tjusningen, säger Anita Ydrestrand från Brostorps gård i Ydre.

Hon är en av många som lyckats hitta mer jobb hemma på gården. Det började med ett ostkaksbageri.

Idag driver hon och hennes man ihop med dottern och dennas familj dessutom osttillverkning, kafé och syateljé, förutom att de har 70 mjölkkor att ta hand om.

- Vi vill vara kvar på gården, säger hon.

Anita Ydrestrand var en av de lantbrukare som framträdde när Lantbrukarnas riksförbund (LRF) på onsdagen slog ett slag för vad som kallas "den gröna näringens nya affärsmöjligheter".

Det skedde på Torpa gård utanför Borensberg.

"Nya" lantbruksnäringar

Där har Bengt Samuelsson och hans familj satsat på racing och konferenser som binäring. Hustrun Anette Samuelsson har just fått friår från sitt lasarettsjobb och ska arbeta på gården i stället

- Vi får se hur det kommer att gå. Mitt hjärta finns också här i företaget, säger hon.

De "nya" lantbruksnäringarna omsätter 8 miljarder kronor, vilket kan jämföras med det traditionella jordbruket som omsätter ungefär fyra gånger så mycket.

Och de växer snabbt. Tillväxten är 7,5 procent, eller så hög som 15 procent för dem som sysslar med hästar, turism och hälsa.

- Bonden är het just nu, påstår LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson, själv grisbonde från Kvänum i Skaraborg. Vi vill lyfta fram de nya bönderna som har framtidstro och ser möjligheterna.

LRF har avsatt 250 miljoner kronor extra till företagsutveckling åt nytänkande medlemmar.

Tolv gårdar presenterade sig

Tolv gårdar med lyckade biverksamheter presenterade sig: gårdsbutik, bo på lantgård, vilthägn, golf, sparrisodling, strutsuppfödning, styckning av kött, rekreation, bryggeri och mejeri.

Uppemot 5 000 personer, sannolikt flest kvinnor, kan komma att få jobb i dessa nya verksamheter fram till 2010, enligt LRF:s beräkning.

I Östergötland finns två anställda, Karin Madsen och Anders Drottja, som ska stötta de lokala företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!